Frankrijk wil geweld ‘gele hesjes’ beteugelen met nieuwe wet

De professionele bokser Christophe Dettinger slaat agenten tijdens protest van Franse ‘gele hesjes’.
Photo News De professionele bokser Christophe Dettinger slaat agenten tijdens protest van Franse ‘gele hesjes’.
Na de nieuwe gewelddadigheden tijdens de demonstraties van de gele hesjes wil de Franse regering haar veiligheidsbeleid verstrengen. Er staat een nieuwe wet op stapel, die het toelaat relschoppers en organisatoren van onaangekondigde betogingen harder aan te pakken, kondigde premier Édouard Philippe maandagavond op televisiezender TF1 aan. "Als je een demonstratie wil organiseren, moet je die verplicht aanmelden", zei Philippe.

Bovendien zullen komende zaterdag in heel het land 80.000 manschappen van de veiligheidstroepen ingezet worden, in Parijs alleen al worden dat er 5.000. Afgelopen weekeinde was het bij het protest van de gele hesjes opnieuw tot gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en politie gekomen. Sinds het begin van de protesten zijn volgens de premier rond de 5.600 mensen in voorlopige hechtenis genomen en dat resulteerde in meer dan duizend veroordelingen.

Boksslagen 

Het vergt veel moed om zich in een klein stadje met een geel hesje aan een rotonde op te stellen, had regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux eerder verklaard. Het getuigt echter ook van een erg laffe houding om agenten op boksslagen te trakteren. Griveaux verwees daarbij naar het incident van het voorbije weekend. Videobeelden tonen een in het zwart geklede man, een beroepsbokser, die tijdens de protesten een politieagent aanvalt. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner gaf de man zichzelf aan bij de politie en zit hij in voorlopige hechtenis. Op Facebook geposte beelden, die de aanvaller tonen, verklaart de man dat hij een van de gele hesjes is. "Hij wilde zich enkel verdedigen, maar reageerde verkeerd.”

Geweld jegens gele hesjes

In de nacht van zondag op maandag werden ook vier mensen opgepakt wegens geweld jegens de gele hesjes. Ze worden ervan verdacht een hut van de gele hesjes in brand te hebben gestoken in Saint-Etienne. Twee mannen en hun partners riskeren vervolgd te worden voor brandstichting en gewapend geweld. Dat meldt een gerechtelijke bron. 

Volgens de klacht van een van de gele hesjes waren de verdachten rond 6.00 uur in het kleine houten gebouw van ongeveer vijftig vierkante meter, dat verwarmd werd door een houtkachel, binnengekomen met jerrycans gevuld met ontvlambare vloeistof. Naar verluidt goten ze de vloeistof in de ruimte en maanden ze de twee “gele hesjes” aan het gebouw te verlaten.

De voorhechtenis van de twee koppels, tussen de twintig en dertig jaar oud, is maandagavond verlengd. Ze moeten dinsdag voor het parket verschijnen.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gino Denil

  Een andere oplossing is de sociaal economische problemen oplossen die de oorzaak zijn. Maar daarvoor moet je als regering meer hersens en ballen hebben. Het is gemakkelijker om met repressieve pijnstillers de symptomen te maskeren en de echte problemen onder de mat te vegen. Niet dat geweld niet mag aangepakt worden. Maar dat moet nadat al het andere gefaald heeft.

 • Marc Van Frankrijk

  Wanneer het volk mort, krijgen de machthebbers schrik en moet er verder beteugeld worden. Maar de sukkels die voor "de SMIC" (minimumloon) worden uitgebuit, krijgen een aalmoes en moeten dan nog blij zijn ook?

 • Jef Heffens

  De gele hesjes betogen tegen wat ze zelf veroorzaakt hebben in Frankrijk. Ze kunnen best eens een cursus basis economie volgen, dat is niet zo moeilijk.

 • Jacques Delalieux

  Een voorbeeld om hier te volgen. Heel die actie van die gele mannetjes, die ludiek en sympathiek begon is uitgelopen op een kans voor herrieschoppers om hun ding te doen. Stop daarmee, de bevolking keurt dat niet meer goed.

 • Benny Deridder

  Hier wachten we al 20 jaar op wetten om geweld in Molenbeek en Anderlecht aan te pakken, maar de politieke correctheid verhindert dat.