Frankrijk wil FARC onderdak geven in ruil voor vrijlating Betancourt

Premier François Fillon.
UNKNOWN Premier François Fillon.

Als de Frans-Colombiaanse Ingrid Betancourt vrijkomt, is Frankrijk bereid onderdak te verlenen aan leden van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. "Frankrijk is tot alles bereid wat nodig is, om de vrijlating van Ingrid Betancourt mogelijk te maken", zei de Franse premier François Fillon. "Het opnemen van FARC-leden maakt deel uit van die inspanningen."

Uribe
Fillon onderstreepte dat de Colombiaanse president Alvaro Uribe een "zeer belangrijk" aanbod heeft gedaan aan de rebellen. Hij heeft voorgesteld om een groot aantal politieke gevangenen (gevangen Farc-guerrillero's, nvdr) vrij te laten in ruil voor de vrijlating van Ingrid Betancourt. "Alle voorwaarden voor een vrijlating zijn vervuld", aldus de Franse eerste minister.

Vliegtuig
Frankrijk houdt ingeval van een vrijlating van Betancourt een vliegtuig met medische inrichting klaar. Een Falcon 900 staat in de buurt van Parijs vertrekkensklaar, deelde het Elysée mee. Een vliegtuig van hetzelfde type vloog vandaag van Cayenne in Frans-Guyana naar Europa terug.

Betancourt
De 46-jarige Betancourt is sinds zes jaar in handen van de FARC. Volgens ooggetuigen is ze enorm verzwakt en zou ze geen levensmoed meer hebben. Haar ex-man Fabrice Delloye vreest zelfs dat de politica misschien al dood is. (dpa/afp/sam)