Frankrijk veroordeeld voor “onmenselijke” behandeling van kind in ‘Jungle’ van Calais

Archiefbeeld
EPA Archiefbeeld
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft vandaag Frankrijk veroordeeld voor de "onmenselijke behandeling" van een niet-begeleide twaalfjarige vluchteling in de ‘Jungle’, het gewezen vluchtelingenkamp in de Noord-Franse stad Calais.

De minderjarige heeft verschillende maanden doorgebracht in het tenten- en huttenkamp in Calais. Hij leefde "in een omgeving die totaal onaangepast was aan zijn leeftijd" en die als "onaanvaardbaar onveilig" kan worden omschreven, zo stelt het EHRM. "Het Hof is er niet van overtuigd dat de overheid alles gedaan heeft om te voldoen aan haar verplichting om de niet-begeleide minderjarige te beschermen”, klinkt het nog.

Het Hof benadrukt dat de Franse overheid nagelaten heeft de minderjarige onder haar hoede te nemen. Een ngo had via het gerecht nochtans bekomen dat de jongen recht kreeg op een onderkomen in een aangepaste instelling. Maar aan die gerechtelijke uitspraak is nooit gehoor gegeven.

Bescherming

Nog volgens het EHRM zijn de leefomstandigheden van de jongen in 2016 zelfs nog verslechterd, toen bij ontmanteling van het vluchtelingenkamp de hut vernietigd werd waarin hij verbleef. Frankrijk had aangehaald dat de minderjarige zich niet officieel bij de overheid gemeld had en niet kon worden teruggevonden. Maar dat argument werd door het hof van tafel geveegd. Frankrijk had sowieso de plicht om de kinderen in het kamp te beschermen, klink het.

Frankrijk moet de jongen, die intussen het Verenigd Koninkrijk heeft bereikt, een schadevergoeding van 15.000 euro betalen voor de geleden morele schade.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Denis Stock

  De kinderen hadden al lang moeten zijn herenigd met de ouders. Als hier een kind wegloopt dat het land innrep en roer, hier houden ze het vast of zorgen ervoor dat het niet terug kan keren. Ofwel de luders en de rest van de familie naar hier halen. Zodat het kind jn alle rust kan opgroeien.

 • Kevin van Goethem

  Nu blijkt dus dat ze hem beter hadden opgepakt en terug naar thuisland hadden moeten brengen.

 • Jonathan Wouters

  Akkoord. Geen enkel land kan de veiligheid van die kinderen garanderen, ook al zitten ze in opvangcentra. Dus buitengrenzen toe en gedaan ermee.

 • marijke deruyck

  Wie heeft de term "niet-begeleide minderjarige" verzonnen ? Zij die hen en masse naar Europa smokkelen, om ze dan hier aan hun lot over te laten, zodat de overheden zich om hen moéten bekommeren ?

 • Wim Tops

  Der heeft toch niemand tegen die mensen gezegd dat ze daar moet komen zitte en verblijven!!!!