Frankrijk verlaagt leerplicht tot 3 jaar

Jonge kinderen in de weer met een kleurboek.
thinkstock Jonge kinderen in de weer met een kleurboek.
In Frankrijk heeft het parlement gisterenavond met een ruime meerderheid de leerplicht in het land verlaagd van 6 naar 3 jaar. Vanaf volgend schooljaar gaat de maatregel, die in maart 2018 door president Emmanuel Macron werd aangekondigd, van kracht. 

De wet werd goedgekeurd met 95 stemmen tegen 11. Minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer spreekt van een "sociale maatregel" die vooral kinderen uit sociaal achtergestelde gezinnen ten goede moet komen.

De Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer spreekt het parlement toe.
AFP De Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer spreekt het parlement toe.

Bekijk ook:
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • isabel da silva

  Zouden ze hier ook moeten doen , ipv de 5 jaar die nu wordt voorgesteld . Ook ouders die niet de landstaal kennen van de regio waar ze wonen , zouden verplicht op cursus moeten gaan en niet met het "flut" testje waar ze nu mee worden getest .

 • rik lagrou

  Zouden ze de miljarden €€ voorzien hebben of zal weer departementen die kost moeten dragen?? Dat men zo vroeg voor sommige kinderen is 3jaar echt te vroeg VERplicht?? Dan heb je per 10kinderen iemand nodig dat zal wel liet gebeuren!!

 • Willy Van Craen

  Dit is een zeer goede beslissing , ook voor kinderen uit andere landen om de taal te leren alsook een controle op hun gezondheid. Ouders die zich er niet aan houden ook geen kindergeld als drukmiddel.Thuis les geven is daar niet bij.

 • Christine Laevers

  Heel goede beslissing. In heel veel kansarme (allochtone) gezinnen leren kinderen onder de zes jaar thuis maar een ding : zich vervelen. Er is geen speelgoed. Als de vader is gaan werken, zitten die jonge kinderen met de moeder 'opgesloten'. Op school krijgen ze de nodige mentale prikkels.

 • Zjeppe Fierens

  En hier krijgen ze het nog niet voor mekaar om ze één jaar te laten zakken...