Frankrijk verijdelt nieuwe aanslag

Een Franse agent bij de plaats waar een man vorige week meerdere mensen met een mes te lijf ging in Parijs.
EPA Een Franse agent bij de plaats waar een man vorige week meerdere mensen met een mes te lijf ging in Parijs.
In Frankrijk is een nieuwe aanslag voorkomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb vandaag tegenover nieuwszender BFMTV gezegd.

Twee Egyptenaren zijn aangehouden. "Er waren twee jongeren van Egyptische origine die zich opmaakten om een aanslag te plegen, ofwel met springstoffen, ofwel met ricine, het zeer krachtige vergif (...)", zei de bewindsman.

Explosieven

Hij legde uit dat de twee jongeren - aanvankelijk was sprake van twee broers - over handleidingen beschikten om vergif aan te maken, in het bijzonder op basis van ricine. Dit natuurlijke vergif is van plantaardige oorsprong en is relatief eenvoudig aan te maken, en aan een zeer lage kost. 

Volgens televisiezender France 2 zijn bij de twee Egyptenaren ook handleidingen gevonden om explosieven aan te maken. Bij één van hen werden ook elementen voor springstoffen aangetroffen. De arrestatie gebeurde in Parijs, na detectie van onrustwekkende boodschappen die via de app Telegram waren uitgewisseld.

Eén van de twee, een 20-jarige student, is volgens BFMTV in verdenking gesteld en in voorlopige hechtenis geplaatst voor bendevorming in verband met een terroristische onderneming. Hij zat eerst vier dagen in hechtenis in het belang van het onderzoek. De tweede Egyptenaar is vrijgelaten, aldus BFMTV.

Jihadistische aanslag

Bijna een week geleden heeft een man bij een jihadistische aanslag in Parijs iemand met een mes gedood en vijf anderen verwond. 

Het Franse persbureau AFP vernam dat die arrestatie in het noorden van Parijs op 11 mei gebeurde, een dag voor de mesaanval. Een van de twee mannen heeft bekend tot daden te hebben willen overgaan.

Sinds januari 2015 zijn in Frankrijk 51 aanslagen verijdeld, zei premier Edouard Philippe eind mei.

Niettemin waren er sinds januari 2015 meerdere aanslagen waarbij meer dan 240 mensen zijn gedood. 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Paul Boutsen

  Onze justitie zou zeggen dat het om verwarde jongeren gaan en in het allerslechtste geval hen een werkstraf opleggen.

 • Albert Luyts

  ja Els en al die ontploffingen en steekpartijen zijn NOOIT gebeurd zeker van welke planeet of rode partij ben jij zeg ???

 • Andy De Schieter

  Geef ze 2 uur werkstraf en het is vergeten.

 • evelyne dewulf

  mensen, blijft niet geloven in hun succes. zij worden creatiever, maar onze veiligheidsdiensten zijn dat ook. blijft geloven in goede aflopen. een dikke proficiat aan de ordediensten

 • vanessa ghesquiere

  het is toch oooooh zo veilig in europa ..... NOT