Frankrijk verbiedt populaire schimmelverdelger wegens gezondheidsrisico’s

Illustratiefoto.
Eric de Mildt Illustratiefoto.
Frankrijk gaat alle gewasbeschermingsmiddelen op basis van de stof epoxiconazool van de markt halen. Het fungicide, een middel tegen schimmels, vormt volgens het Franse voedselagentschap Anses een "zorgwekkend gevaar" omdat het een hormoonverstorende stof is. De federale overheidsdienst Volksgezondheid onderzoekt of er ook in België maatregelen nodig zijn.

Anses maakte gisteren bekend dat het middel van de markt gaat. Het wordt bij de zuiderburen ingezet op zowat de helft van de oppervlakte landbouwgebied met graangewassen. Voor bieten loopt dat op tot 70 procent van de oppervlakte.

Het middel staat al langer op de radar. Epoxiconazool wordt al in twijfel getrokken omdat het kankerverwekkend zou zijn, zegt Anses, en ook "vermoedelijk toxisch" is voor de voortplanting.

76 producten

Nadat er eind 2017 nieuwe Europese regelgeving rond hormoonverstoorders was gekomen, nam het Franse voedselagentschap zelf onmiddellijk het initiatief om een evaluatie van het middel te starten. Frankrijk gaat nu de 76 producten uit de handel halen waarin de stof zit. Binnen het jaar moeten ze van de markt zijn, voegt een woordvoerster toe. Het middel wordt vooral door het Duitse BASF gecommercialiseerd.

De beslissing werd ook overgemaakt aan de Europese autoriteiten. Daar loopt al een herevaluatie van het middel. Tegen april 2020 moet er immers een beslissing vallen of de stof toegelaten blijft.

En in België?

De federale overheidsdienst Volksgezondheid is sinds vandaag op de hoogte van de Franse beslissing.

"Epoxiconazool is ook in België en andere Europese lidstaten toegelaten voor gebruik in verschillende teelten. Het onderzoek van de betrokken stof is momenteel evenwel lopende op Europees vlak", klinkt het. "De FOD Volksgezondheid neemt de zaak ernstig en onderzoekt momenteel of er ook in België maatregelen nodig zijn.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Gevers

  Wat een toevallige bijwerking...

 • Christine Laevers

  "Het onderzoek van de betrokken stof is momenteel evenwel lopende op Europees vlak” Lopende of hinkelende of ... de Duitse belangen eerst ? Uiteindelijk is dit het topje van de ijsberg. En ik ben niet eens groen.

 • Michel Jacobs

  In een normale wereld zou je die stof preventief weerhouden tot het tegendeel van eventuele toxiciteit bewezen is. Dan zouden ook álle betrokken partijen er baat bij hebben dat dat onderzoek vooruit gaat.Maar we leven in een wereld waar lobbyisme helaas niet verboden is en men nationaal en supranationaal naar de pijpen van de fabrikanten danst ipv prioriteit te geven aan de bevolking.

 • johan fransaert

  het grote probleem ligt bij de tarwe zelf door de steeds betere veredeling van de soort is ze ook vele male gevoeliger geworden aan ziektes en schimmels waardoor ze niet kunnen groeien zonder pesticiden je bent beter af met spelt dat is nog steeds de originele versie dus niet veredelt en nagenoeg 100% resistent tegen ziektes en schimmels waardoor pesticiden niet nodig zijn.

 • Lieven Cleymans

  En dan zijn er nog mensen die denken dat we miljard mensen in de toekomst eten gaan kunnen geven.