Frankrijk verbiedt export van "verloren" werk van Italiaanse schilder Cimabue

AP
Het Franse ministerie van Cultuur heeft de export van het werk ‘De bespotting van Christus’ van de Italiaanse schilder Cimabue (1272-1302) verboden. Frankrijk hoopt het werk zelf aan te kopen voor zijn nationale collectie. Nochtans was het kunstwerk in oktober nog voor meer dan 24 miljoen euro geveild.

Het schilderij uit de vroege renaissance kent een opvallende geschiedenis. Het houten paneel van 28,5 bij 20,3 centimeter hing namelijk jarenlang aan de muur bij een oudere vrouw uit de omgeving van de Noord-Franse stad Compiègne woonde. Ze was niet op de hoogte van de grote waarde van het werk, tot ze er enkele maanden geleden mee naar het veilinghuis trok. Eind oktober ging het kunstwerk voor 24,18 miljoen euro onder de hamer.

Op aandringen van een adviescommissie voor de 'Nationale kunstschatten' (Trésor national) heeft het ministerie van Cultuur vandaag echter beslist om geen exportvergunning voor het werk toe te kennen. Door die beslissing krijgt het ministerie nu dertig maanden de tijd om geld bijeen te krijgen "om over te gaan tot een aankoop ten voordele van de publieke nationale collectie".

Het is niet bekend wie het schilderij eind oktober had gekocht, maar volgens Franse media is het werk aangekocht voor de Alana-collectie. Die privéverzameling geldt als een van de meest waardevolle collecties van Italiaanse kunst uit de renaissance.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.