Frankrijk trekt zich terug uit NAVO-missie door ruzie met Turkije

De Franse president Macron en zijn Turkse collega Erdogan tijdens een NAVO-top in 2019.
REUTERS De Franse president Macron en zijn Turkse collega Erdogan tijdens een NAVO-top in 2019.
Frankrijk trekt zich tijdelijk terug uit een NAVO-missie in de Middellandse Zee. De Fransen eisen een reactie van de NAVO-top over hun bezorgdheid over de rol van Turkije in de missie. De twee NAVO-leden hebben een felle ruzie over elkaars rol in de Libische burgeroorlog.

Een Franse defensiefunctionaris meldt woensdag dat de NAVO van de tijdelijke Franse terugtrekking op de hoogte is gebracht. In een brief aan NAVO-chef Jens Stoltenberg dient Frankrijk vier eisen tot opklaring in over de missie Sea Guardian. Die missie werkt samen met de EU-missie die een VN-wapenembargo tegen Libië handhaaft. De resultaten van een onderzoek naar een incident tussen Franse en Turkse marineschepen zouden de directe aanleiding zijn voor de Franse terugtrekking.

Frankrijk en Turkije liggen al een aantal dagen op ramkoers vanwege harde kritiek over en weer over elkaars rol in de Libische burgeroorlog. De Franse president Emmanuel Macron beschuldigde Turkije maandag van “een historische, criminele verantwoordelijkheid” voor de situatie in Libië.

Volgens Macron mengt Turkije zich in weerwil van internationale afspraken in het conflict door militanten en wapens naar het land te sturen. Macron haalde hard uit door naar Turkije te verwijzen als “een land dat claimt NAVO-lid te zijn”.

Turkije reageerde dinsdag woedend door Frankrijk een “destructieve” benadering van het Libische conflict te verwijten. Volgens de Turken probeert Frankrijk de invloed van Rusland te versterken in het Noord-Afrikaanse land dat door oorlog wordt verscheurd sinds dictator Muammar Kaddafi in 2011 werd afgezet en gedood.

Lees ook:

Aanhangers van Erdogan riskeren tot 10 maanden cel voor heksenjacht op Gülensympathisanten: “Klanten durfden niet meer naar mijn restaurant te komen” (+)

10.000 Amerikaanse soldaten weg uit Duitsland: moeten we Russische inval vrezen, of wat is er aan de hand? (+)

Merkel vreest voor de toekomst van Europa (+)
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kerem Yilmazer

  Paul boutson misschien dat die trouwe bontgenoot eindelijk beseft heeft dat em altijd stank ipv dank kreeg.

 • Benny Van den broeck

  Frankrijk moet zich overal mee moeien! Pietmoeial!

 • leppens victor

  En zeggen dat bevolking het meer dan goed had met Kaddafi. mvg.

 • kerim aksu

  Pat vanbeveren volgens mij volg je de buitenlandse poletiek niet turkije steun in Libië de verkozen Libische regering en niet de extrimisten En Frankrijk wil weer zelf de Libische olie en wil dáárom Turkije weg uit Libië

 • HUGO Wils

  De Fransen zijn ook niet onbesproken in vele dossiers waaronder het Libische.De Fransen steunen krijgsheer Haftar die de centrale regering bevecht van Fayez al-Sarraj die op zijn beurt steun krijgt van oa Turkije.Frankrijk zit al geruime tijd in Libië en dit had te maken met de Aouzoustrook die in Noord Tsjaad grenst met Libië en rijk is aan uranium.In 1987 kon Tsjaad de strook terug veroveren met Franse militaire steun(Vreemdelingen Legioen).De Fransen vechten momenteel nog steeds in Tsjaad.