Frankrijk steunt Madrid in verzet tegen Catalaans referendum

Frans minister van Europese Aangelegenheden Nathalie Loiseau betuigde Frankrijks steun aan de centrale regering in Madrid.
afp Frans minister van Europese Aangelegenheden Nathalie Loiseau betuigde Frankrijks steun aan de centrale regering in Madrid.
Frankrijk steunt de Spaanse premier Mariano Rajoy in zijn verzet tegen het onafhankelijkheidsreferendum dat de Catalanen zondag willen organiseren. Dat heeft Nathalie Loiseau, de Franse minister van Europese Aangelegenheden, vandaag gezegd.

"We zijn voorstander van de eenheid van Spanje, en wij steunen onze partner en Spaanse buur", zei Nathalie Loiseau op radio France Inter. "Dit referendum is in strijd met de Spaanse grondwet, dat is al herhaaldelijk gezegd", ging ze op vastberaden toon verder.

De voorstanders van de onafhankelijkheid die momenteel aan de macht zijn in Catalonië willen een referendum organiseren over de vraag of de regio met 7,5 miljoen inwoners (16 procent van de Spaanse bevolking) zich van Spanje moet afscheuren. De nationale regering van Rajoy in Madrid is daar fel tegen, omdat de grondwet volgens het grondwettelijk hof dit soort raadplegingen verbiedt.

De Baskische separatistische groepering ETA noemt de Spaanse staat vandaag in de Baskische krant Gara "een gevangenis voor de mensen". "De Spaanse staat laat zien dat hij een gevangenis is voor mensen, door de nationale identiteit van de Catalaanse landgenoten te ontkennen", schrijft de beweging in een mededeling in de krant.

Aan de ETA wordt de dood van minstens 829 mensen toegeschreven, in naam van de strijd voor de onafhankelijkheid van het Baskenland en de Navarra. In 2011 heeft de beweging geweld officieel afgezworen.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  Frankrijk moeit u in eigen land ! Trekt daar ook op niet veel en sinds die nieuwe president nog erger !

 • pascal devillé

  Gino D., Brussel zal of kan zich niet afscheiden van vlaanderen.Zonder het vlaams geld kunnen ze de touwtjes nooit meer aan mekaar krijgen.Zo slim zijn ze wel in brussel.Trouwens, brussel ligt in vlaanderen en is gewoonweg een verfranste vlaamse stad.

 • Gino D.

  Als de Brusselaars zich zouden willen afscheiden, of zich bij Wallonië zouden willen voegen, zouden de Vlaamse nationalisten de eersten zijn om heftig te protesteren. Verder komt er politiek toch niet veel steun vanuit de N-VA hoek voor de Catalanen.

 • altleft

  CATALONIE onafhankelijk nu. Vlaanderen steunt jullie. Vlaamse vrijwilligers zijn klaar om jullie eventueel in de gewapende strijd te helpen. En activeer de Baskische verzetsstrijders om Frankrijk een lesje te leren. En de Franse Catalanen zien ook iets om zich af te scheuren van Frankrijk.

 • raf stevens

  Niet toevallig Frankrijk geeft Madrid gelijk : indien al de minderheden in FR zelfbestuur zouden eisen, wordt Macron helemaal gek. Denk maar aan de Bretoenen,de Franse Basken en nog een paar achtergestelde regio's.