Frankrijk stelt onderzoek in naar kindermisbruik door soldaten

Duizenden mensen sloegen in de Centraal-Afrikaanse Republiek op de vlucht voor de Selekarebellen.
PHOTO_NEWS Duizenden mensen sloegen in de Centraal-Afrikaanse Republiek op de vlucht voor de Selekarebellen.
Franse onderzoeksrechters stellen een onderzoek in naar beschuldigingen van kindermisbruik door Franse soldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat heeft het kantoor van procureur François Molin van Parijs vandaag bekendgemaakt.

Het onderzoek loopt tegen onbekenden; het kantoor wilde niet zeggen hoeveel mensen er voorwerp zullen zijn van het onderzoek.

Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen december 2013 en juni 2014 plaatsvond in de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui. Volgens de procureur zeggen verscheidene jongens getuige te zijn geweest van het misbruik van zes kinderen tussen 9 en 13 jaar.

De Franse autoriteiten startten in juli 2014 een vooronderzoek nadat zij van de VN een rapport over het verondersteld misbruik hadden gekregen. Volgens de procureur stelde de militaire politie meerdere onderzoeken ter plaatse in, maar zijn de kinderen niet ondervraagd. Het rapport beschuldigt veertien Franse soldaten, van wie drie zijn genoemd.

Nog volgens de magistraat probeerden de onderzoekers te spreken met de auteur van het rapport, maar de VN ketsten dit af vanwege diens onschendbaarheid. Op 29 april antwoordde hij op schriftelijke vragen, wat tot het gerechtelijk onderzoek heeft geleid. Vorige maand liep een hulpverlener van de VN een schorsing op wegens het lekken van het rapport.

Eind 2013 stuurde Parijs troepen naar het Afrikaanse land om daar burgers te beschermen na de staatsgreep door de islamistische Seleka-rebellen.

Franse militairen patrouilleren in Sibut, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bangui.
AP Franse militairen patrouilleren in Sibut, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bangui.