Frankrijk start offensief tegen Malinese rebellen

Strijders van de islamistische groepering Ansar Dine.
BELGA Strijders van de islamistische groepering Ansar Dine.
Franse, Nigeriaanse en Senegalese militairen zijn gearriveerd in Mali "om de opmars van de islamisten in zuidelijke richting tegen te gaan". Dat meldt een Malinese functionaris. Vandaag heeft het Malinese leger een tegenoffensief gelanceerd om de gemeente Konna, die in handen viel van de rebellen, opnieuw te veroveren. Het Franse leger zou begonnen zijn met luchtaanvallen.

Een militaire bron bevestigde dat het leger een tegenoffensief heeft gelanceerd om Konna opnieuw in handen te krijgen. De gemeente werd gisteren ingenomen door de jihadisten. Het regeringsleger bevindt zich momenteel in Sevare, op zo'n 70 kilometer van Konna.

"Op dit moment zijn de buitenlandse troepen op weg naar Servare, waar het Malinese leger zich bevindt", zegt de stafchef van het Malinese leger."De troepen zijn gearriveerd met het nodige materiaal om de rebellen te bestrijden. Ook andere bevriende landen hebben hun diensten aangeboden en wij verwachten hen", aldus de stafchef.

Het Franse leger heeft intussen een luchtaanval uitgevoerd in een poging de opmars van de islamitische rebellen te stoppen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, op een persconferentie gezegd. Of er in Mali ook al Franse troepen op de grond aanwezig zijn, liet Fabius in het midden.

"Verlaat Mali"
De Franse president François Hollande bevestigde dat Frankrijk naar aanleiding van de oproep van de VN om de internationale troepenmacht snel naar Mali te sturen, zal ingaan op de vraag van Mali om "militaire bijstand" te geven. Frankrijk riep zijn burgers, "van wie de aanwezigheid in Mali niet noodzakelijk is", nog op om tijdelijk het land te verlaten "door de verslechterde veiligheidssituatie".

"Alle reizen naar Mali worden formeel afgeraden en in het bijzonder de reizen naar het noorden van het land", klinkt het op de website van ons ministerie van Buitenlandse Zaken. "Gezien de sterke verslechtering van de veiligheidssituatie ter plaatse, worden alle Belgen die zich in Mali bevinden en van wie het verblijf niet onontbeerlijk is, verzocht het land tijdelijk te verlaten. Landgenoten die er voor kiezen in Mali te blijven, worden gevraagd hun aanwezigheid telefonisch (+223 73 63 90 73) of per mail (bamako.coop@gmail.com) te melden aan het Bureau van Ontwikkelingssamenwerking te Bamako en zijn aanbevelingen te volgen."

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, benadrukte nog dat er meer politieke inspanningen geleverd moeten worden, aangezien er geen "louter militaire oplossing" bestaat voor Mali.

Opleiding
De Europese Unie verklaarde dat ze "sneller dan gepland 200 militairen naar Mali zal sturen om militairen van het regeringsleger op te leiden". Catherine Ashton, de Hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken, toonde zich "zeer bezorgd over de rebellenbewegingen in het noorden van Mali". Eerder verklaarde een diplomaat dat de EU "geen gevechtsmissie 'onder de Europese vlag' plant".