Frankrijk moet man die sinds onterechte en hardhandige arrestatie zwaar gehandicapt is 6,4 miljoen betalen

SNCF, illustratiebeeld.
AFP SNCF, illustratiebeeld.
Frankrijk moet 6,4 miljoen euro schadevergoeding betalen aan een man die sinds zijn onterechte arrestatie zwaar gehandicapt is. Dit heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten beslist in een vandaag gepubliceerd vonnis.

Abdelkader Ghedir was in november 2004 door veiligheidspersoneel van de publieke spoorwegmaatschappij SNCF in een treinstation in een voorstad van Parijs opgepakt. Hij werd er ten onrechte van verdacht stenen naar treinen te hebben gegooid. De man werd tegen de grond gewerkt en kreeg handboeien aan.
De politie voerde hem af, maar Ghedir viel dezelfde avond nog in coma. Hij werd naar een ziekenhuis gebracht, waar men zware hersenschade vaststelde. Hij is nu op een rolstoel aangewezen en heeft op zijn oude dag hulp nodig.

De rechters in Straatsburg oordeelden dat de Franse autoriteiten geen geloofwaardige argumenten hebben aangereikt om te stellen dat de verwondingen van voor de arrestatie dateerden. Frankrijk heeft derhalve artikel 3 van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens overtreden: een verbod op onmenselijke behandeling.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Sharon Debeul

  Je kan zomaar tegen de grond gewerkt worden omdat iemand bij de politie nog maar denkt dat er gevaar bestaat. De politie is er om onschuldige personen te beschermen, ze is er niet om onschuldige personen voor levenslang zwaar gehandicapt te maken.

 • hasso Naciye

  Ben blij voor die man.

 • armand mudah

  als men hem tegen de grond werkt is dat omdat hij tegenwerkte

 • sylvain vlerick

  Mischien verzet tegen arrestatie ?

 • Gil Rod

  De politie ( verantwoordelijken) zelf zou dat moeten betalen nu is dat belastinggeld dat hij krijgt .Deze die de slagen hebben toegebracht worden niet gestraft zo he .