Frankrijk krijgt nationaal antiterreurparket

Illustratiefoto.
ANP XTRA Illustratiefoto.
In Frankrijk wordt maandag het eerste nationale antiterreurparket van het land gelanceerd, met 26 magistraten onder leiding van een procureur. Het PNAT (parquet national antiterroriste) zal zich toeleggen op terreurzaken en misdaden tegen de mensheid.

Na de aanslagen van 2015 en 2016 in Frankrijk hadden sommigen een nieuwe structuur geëist om de hedendaagse dreiging van het terrorisme het hoofd te bieden. Maar sommigen bestempelen het nieuwe parket als een "gadget" nu het aantal nieuwe onderzoeken afneemt.

Voor de lancering van dit speciale parket verdwijnt de antiterreurafdeling van het parket van Parijs. Die afdeling was sinds 33 jaar belast met de strijd tegen terrorisme en aanslagen tegen de staatsveiligheid op nationaal niveau. Ze voerde onder meer de onderzoeken naar de jihadistische aanslagen van Parijs, Nice en Straatsburg en meer recent naar de explosie van een bompakket in Lyon (dertien gewonden).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.