Frankrijk houdt ondanks dreigementen en verwijten van Trump vast aan digitaks

Minister van Financiën Bruno Le Maire staat de pers te woord.
AFP Minister van Financiën Bruno Le Maire staat de pers te woord.
Parijs is niet onder de indruk van de dreigementen en beledigingen vanuit Washington over de digitaks die de Fransen invoeren. "We gaan die belasting invoeren zolang er geen internationale oplossing is", zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. 

De G7, waar ook Frankrijk en de Verenigde Staten in zitten, bereikte vorige week een consensus over de invoering van zo'n taks voor de grote technologiebedrijven, maar heel concreet is de invulling daarvan nog niet. Le Maire hoopt verdere stappen te zetten op de G7-top in Biarritz, eind augustus. "We willen nauw samenwerken met onze Amerikaanse vrienden.”

Belasting op Franse wijn

Le Maire beklemtoonde vandaag nogmaals dat de taks niet specifiek gericht is op Amerikaanse bedrijven, maar dat ook Europese of Chinese technologiebedrijven extra belast kunnen worden. De Fransen gaven die boodschap al verschillende keren, maar voor Trump gaat het om een valse belasting. Hij verwijt zijn Franse collega Emmanuel Macron domheid en dreigt met een eigen belasting op de Franse wijn. "We zullen binnenkort een serieuze tegenmaatregel nemen na de domheid van Macron. Ik heb altijd gezegd dat de Amerikaanse wijn beter is dan de Franse", tweette Trump, een geheelonthouder. Le Maire zei ook nog in Parijs dat hij in de vooravond met zijn Amerikaanse ambtgenoot Steven Mnuchin zal bellen.

Europees initiatief 

Het Franse parlement heeft eerder deze maand het licht op groen gezet voor deze digitaks. Macron wilde een Europees initiatief in die zin, maar dat mislukte. De digitaks is van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van 3 procent. De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • wim Goossens

  Er zijn er hier sommigen die vinden dat België geen belastingen mag heffen, want de overgrote meerderheid van on,ze bedrijven zijn in buitenlandse handen... Dis regering verhoog de belastingen voor de kmo's tot 80% en voor de werkmens ook... Want wij allen moeten dan dat verlies maar compenseren ... is het niet Fons ?

 • Piet Dooremont

  Groot gelijk van Macron Apple/mac is is een van de grootse oplichters en concurrentievervalsers die er bestaan: ze verkopen nog Steeds Iphone 6 die in 2 jaar onbruikbaar zullen zijn en bovendien in onmenselijke omstandigheden het in China Worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor Hp bv waar de qualiteit in vrije val is

 • Fons Casteels

  Frankrijk voert eenzijdig een nieuwe belasting in op Amerikaanse technologiebedrijven, en Trump kondigt aan dat hij een tegenbelasting zal invoeren op Franse producten. Dat is geen "handelsoorlog lanceren": dat is de eigen economie beschermen.

 • Tim Van Acker

  Frankrijk doet wat iedereen zou moeten doen: zich niet laten intimideren door iemand die zich beter voelt dan iedereen, terwijl hij eigenlijk niet eens beter is dan jan met de pet...

 • guido Bervoets

  Op één manier is het eigenlijk goed dat ze in de VS een president hebben die de nationalistische toer op gaat die de handelsakkoorden opblaast en zijn zakenpartners afdreigt met invoertarieven en volop handelsoorlogen voert. Het dwingt de EU om zelf meer de touwtjes in handen te nemen en zich niet meer te laten afhangen van de VS. Er gaat een moment komen dat Trump al zijn bruggen heeft opgeblazen en de VS er alleen zal voor staan. Ge kunt u daar maar beter op voorzien zijn.