Frankrijk hoeft bemoeienissen van Trump niet na zijn “Wij willen Trump”-tweet

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian wil dat de de Amerikaanse president Trump zich niet bemoeit met het binnenlands beleid van Frankrijk.
AP, Photo News De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian wil dat de de Amerikaanse president Trump zich niet bemoeit met het binnenlands beleid van Frankrijk.
Parijs wil dat de Amerikaanse president Donald Trump zich niet mengt in het binnenlands beleid van Frankrijk. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian vandaag gezegd.

In het bijzonder gisteren heeft het Amerikaanse staatshoofd voor de tweede keer in een week getweet omtrent het (gewelddadig) protest van de “gele hesjes” in Frankrijk. Hij bracht daarbij een “zeer triestige dag en nacht voor Frankrijk” in verband met het door hem reeds afgeschoten Klimaatakkoord van Parijs.

Dat is niet in goede aarde gevallen bij de Franse regering. Via minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian heeft de regering de Amerikaanse president vandaag in vrij scherpe bewoordingen aangespoord zich te onthouden van inmenging in het binnenlands beleid van Frankrijk. “Ik heb gezegd aan Donald Trump en de president van de Republiek (Emmanuel Macron) heeft hem ook gezegd: wij nemen niet deel aan de Amerikaanse debatten, laat ons land zijn eigen leven leiden.”

Le Drian zei zich ook “ongerust” te maken omtrent de democratie en de instellingen in Frankrijk bij het horen van een zeker aantal verklaringen, waarbij de bewindsman expliciet verwees naar oproepen tot “opstand”.

De Amerikaanse president tweette gisteren ook dat de betogers gescandeerd zouden hebben dat ze “Trump willen”. Hij beëindigde zijn tweet met “Love France”. 
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludovic De Beuckeleer

  Macron zal zijn best moeten doen want die beweging zal niet meer content zijn enkel met zijn ontslag zullen ze tevreden zijn.

 • Jan Verstrepen

  Zonder Amerika was Frankrijk nu een Duitse provincie of hebben ze dat misschien vergeten?

 • Mark De vos

  Trump is zo goed bezig ja dat diesel daar op 1 jaar ook 15 tot 20% duurder is geworden. Net zoals alle olieprodukten al veel duurder geworden zijn. Ben benieuwd hoelang het daar gaat duren eer de bom barst.

 • Luc Janssens

  ze hebben een bankier gekozen uit een rijke familie, wat hadden ze dan verwacht van zijn beleid...

 • Michael Aerts

  Leuk boek om te lezen "The presidential twitter library". Alle tweets van Trump verzameld in één boek. Niets te ontkennen, niets te bewijzen. De pure bagger van een narcist eerste klas. Ik ben de beste, de rest is sh... De laatste ivm Sessions en Tillerson ea staan er niet in maar ik neem aan dat er een part 2 komt. Lezen Trumpies, ik ben benieuwd naar de ontkenningen.