Frankrijk heropent scholen op 11 mei op vrijwillige basis, mondmaskers allicht verplicht op openbaar vervoer

Eerder op de dag vergaderde de Franse president met verschillende verkozenen. Macron vindt het erg belangrijk het einde van de lockdown voor te bereiden met de burgemeesters, zo klinkt het.
Photo News Eerder op de dag vergaderde de Franse president met verschillende verkozenen. Macron vindt het erg belangrijk het einde van de lockdown voor te bereiden met de burgemeesters, zo klinkt het.
In Frankrijk gaan de scholen op 11 mei weer open, maar leerlingen hoeven niet te gaan: het is nog vrijwillig. De heropening is onderdeel van de eerste versoepelingen van de Franse coronamaatregelen die midden maart waren afgekondigd. Dat heeft president Emmanuel Macron aan de Franse burgemeesters gezegd. 

Het Elysée heeft donderdag verschillende richtlijnen aangekondigd voor de periode vanaf 11 mei, wanneer in Frankrijk de lockdownmaatregelen worden versoepeld.

Geen verplichting

De terugkeer naar school vanaf 11 mei zal “progressief” gebeuren, “in overleg met de lokale verkozenen en aangepast aan de plaatselijke realiteit”. Niet alle scholen zullen dus gelijktijdig opengaan: alles zal afhangen van hoe zwaar een bepaalde regio getroffen is. Het Élysée stelt dat er voorrang wordt gegeven aan de jongsten en aan de kinderen die “het meest in moeilijkheden” verkeren.

Of kinderen opnieuw naar school gaan, hangt af van de ouders. Er is namelijk geen verplichting, ouders beslissen op vrijwillige basis of hun kinderen naar school zullen gaan. 

Mondmaskers

In de strijd tegen het coronavirus komt er ook een advies om buiten mond en neus te bedekken, maar het gaat om een aanbeveling, niet om een verplichting. Het is ook niet de bedoeling om professionele mondkapjes te dragen, omdat die dringend nodig zijn in de zorg. Macron heeft de burgemeesters alvast aangemoedigd om massaal maskers voor het grote publiek aan te schaffen. Op het openbaar vervoer komt er “waarschijnlijk” wel een verplichting.

Tegen begin mei verwacht Frankrijk een gedetailleerd plan klaar te hebben voor het einde van de lockdown. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Christine Laevers

  Ja, heel goede beslissing. Dat is veel gekrakeel van ouders vermeden. Maar voor de leerkrachten is het wel chaos want ze weten niet wie gaat komen en wie niet.En hoe moet je dan evalueren als de ene leerling er niet was en de andere wel ?

 • An De Clercq

  Zeer goede beslissing van onze zuiderburen: de ouders zelf laten beslissen. Hier in België graag ook zo!

 • Lisette Nelissen

  Goed idee maar ik vraag mij af waarom je dan de scholen opent. Eigenlijk schuift de overheid haar verantwoordelijkheid om niet te zeggen aansprakelijkheid af op de ouders. Hoe dan ook in België is er leerplicht geen schoolplicht.

 • wendy van der paal

  Heel juiste beslissing om de ouders te laten beslissen! Zolang je geen zekerheid hebt of het veilig kan gebeuren, vind ik dat je de keuze aan de ouders moet laten.

 • Godot Lilly

  Slimme mensen houden dan hun kinderen thuis, geen slecht idee.