Ga naar de mobiele website
^ Top

Frankrijk heeft een nieuwe president: Emmanuel Macron

afp
François Hollande heeft vanochtend officieel de macht overgedragen aan de nieuwe Franse president Emmanuel Macron. Beide heren zaten net voor de inauguratie van Macron nog onder vier ogen samen op het Elysée, onder meer om Macron enkele staatsgeheimen én de nucleaire codes toe te vertrouwen.

Hollande ontving de 39-jarige Macron omstreeks 10 uur op het binnenplein van het Elysée, de ambtswoning van de Franse president. Honderden fotografen en cameramensen vereeuwigden de aankomst van de achtste president van de vijfde republiek, die bij de verkiezingen zowel de extreemrechtse Marine Le Pen als de klassieke Franse machtsblokken op links en rechts het nakijken gaf.

Na een onderhoud van zowat een uur - heel wat langer dan het geplande twintigtal minuten - vertrok Hollande en volgde de officiële ceremonie waarop Macron werd ingezworen als nieuwe Franse president. Naast een toespraak horen bij die ceremonie ook de Marseillaise, een groet aan de Franse vlag en 21 kanonschoten. Op de middag bracht Macron hulde aan het Graf van de Onbekende Soldaat, onder de Arc de Triomphe aan de Champs Elysée.

reuters

Verdeeldheid overbruggen
In zijn eerste toespraak als president beloofde Macron dat hij de verdeeldheid in de Franse samenleving wil overbruggen. "De wereld en Europa hebben Frankrijk meer dan ooit nodig, een sterk Frankrijk dat luid van zich laat horen over vrijheid en solidariteit", klonk het. Over zijn pro-Europese agenda zei Macron dat de EU "heropgebouwd en geherlanceerd" zal worden. Hij sprak over "een doeltreffender, meer democratisch Europa".

"Ik laat Frankrijk achter in een veel betere staat dan waarin ik het gevonden had"

Francois Hollande, ex-president Frankrijk

'Première dame' Brigitte Macron was tien minuten voor haar man al aangekomen op het Elysée. Ze zal samen met de nieuwe president haar intrek nemen in het presidentieel paleis. Macron liet al meermaals verstaan dat hij een officieel statuut van 'première dame' wil creëren.

Hollande
François Hollande trok na zijn vertrek op het Elysée naar het PS-hoofdkwartier aan de rue de Solférino. De voormalige president die zich niet opnieuw kandidaat had gesteld na zijn eerste mandaat, legde de laatste meters te voet af langs een erehaag van militanten en sympathisanten. "Ik laat Frankrijk achter in een veel betere staat dan waarin ik het gevonden had", zei hij daar onder meer nog.

Brigitte Macron arriveert.
ap Brigitte Macron arriveert.
reuters
afp

Parlementsverkiezingen

Macron zal nu snel zijn eerste minister aanduiden en een regering vormen. Heel wat voorgangers deden dat nog op de dag van hun aantreden zelf, maar Macron wacht tot maandag. Dat heeft zijn omgeving aan het Franse persbureau AFP bevestigd. Favoriet voor de post is burgemeester Edouard Philippe van Le Havre. Hij maakt deel uit van Les Républicains.

Daarnaast is het vooral uitkijken naar de uitslag van de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni. De voormalige zakenbankier en oud-econmieminister onder Hollande is met zijn jonge beweging immers allerminst zeker van een meerderheid in de Assemblée nationale.

Intussen raakte ook bekend dat de Franse ambassadeur in Duitsland, Philippe Etienne, diplomatiek raadgever wordt van Macron. De nieuwe Franse president is vast van plan om de Frans-Duitse as aan te halen en zo de Europese Unie een nieuw elan te geven. Maandag vertrekt Macron ook meteen richting Berlijn voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Macrons oude kabinetschef Alexis Kohler is aangesteld als secretaris-generaal van het Elysée.

Meer over8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Maxime Vanmaercke

  Ik geloof in deze man. Er staat hem veel te wachten. Eerste hindernis: normale arbeidsduur, normale pensioenleeftijd, halveren politiekers. Als hij dit overwint krijgt Frankrijk terug een toekomst. Nu is het een verwaarloosde burcht.

 • Tony Dekeukelaere

  Arm Frankrijk !!!

 • Jean Paul Peelis

  Emanuel Macron. The Graduate. Den Dustin Hofman van de Franse politiek. Bankier en Bilderberger. Anders maar even erg als Trump.

 • ja hallo

  Nog even en het gejank kan losbarsten. Je hebt hem gekozen deal with it.

 • sylvain vlerick

  Dat word nog lachen met deze , de Fransen zullen krijgen wat ze gekozen hebben .... laat de betogingen maar beginnen

Meld een bug