Frankrijk haalt kinderen van jihadisten terug uit Syrische kampen

REUTERS
Frankrijk heeft vijf kinderen teruggehaald uit kampen in het noordoosten van Syrië. Zij zijn volgens het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken erg jong en kwetsbaar.

Geen van de kinderen zou ouder zijn dan vijf jaar. Een diplomatieke bron zegt dat de moeders allemaal dood zijn. De vaders zijn eveneens overleden of vermist. De kinderen zijn teruggevlogen met een legervliegtuig en staan onder medisch toezicht. Volgens de bron worden mogelijk nog meer kinderen opgehaald, maar hoeven moeders niet te rekenen op repatriëring.

De kinderen worden “medisch en psychologisch opgevolgd en werden aan de gerechtelijke autoriteiten overgedragen”, aldus het ministerie in de mededeling. Vier van hen “stellen het min of meer goed”, maar de vijfde is “gewond” en “zijn gezondheidstoestand is slecht”, preciseerde de diplomatieke bron.

Terwijl gezinnen in Frankrijk ijveren voor de terugkeer van deze kinderen, erop wijzend dat het slachtoffers zijn van een toestand waarvoor ze niet gekozen hebben, aarzelden de Franse autoriteiten tot dusver om tot repatriëring over te gaan. President Emmanuel Macron sprak woensdag van een “aanpak geval per geval”, in overleg met het internationale Rode Kruis. In een peiling van februari zag 67 procent van de Fransen liever dat Syrië en Irak zich over de kinderen zouden ontfermen.

Eind februari waren volgens Franse bronnen naar schatting minstens 80 Franse kinderen in handen van de Arabisch-Koerdische strijdkrachten, maar deze schatting is niet bevestigd door de autoriteiten. 

Frankrijk en andere Europese landen worstelen met de vraag wat ze aanmoeten met weduwen en kinderen van gedode jihadisten. Het kalifaat van IS is nagenoeg weggevaagd en veel gevluchte gezinnen van strijders zijn overgebracht naar kampen die worden gerund door Syrisch-Koerdische troepen. Die willen graag dat landen hun burgers terugnemen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.