Frankrijk geschokt door antisemitisch vandalisme

Het woord ‘Juden’ werd op de etalage van deze winkel geklad.
AP Het woord ‘Juden’ werd op de etalage van deze winkel geklad.
Franse topfunctionarissen en activisten reageren geschokt op de antisemitische graffiti en het antisemitische vandalisme van de jongste dagen. Vorig jaar was er een “explosie" van antisemitische daden. “Het aantal incidenten steeg in 2018 met 74 procent”, zei regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux op de televisiezender France 2.

De jongste dagen werd onder meer het woord ‘Juden’ geklad op de etalage van een winkel in Parijs en werden swastika's geschilderd over een kunstwerk aan een openbaar gebouw dat Simone Veil afbeeldt. Zij was een overlevende van de Holocaust en schopte het daarna tot minister. “Dit soort van vandalisme werd vaak in de rand van betogingen van de gele hesjes aangericht”, zei Griveaux. Hij benadrukt echter dat hij geen verband wil leggen.

Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.
AFP Regeringswoordvoerder Benjamin Griveaux en de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner.

In een Parijse voorstad werden twee bomen vernield die geplant waren ter herdenking van een Joodse jongeman die in 2006 gekidnapt, gefolterd en vermoord werd. Enkele dagen later zou er een herdenkingsplechtigheid gehouden worden. “Woensdag zullen we nieuwe bomen planten", stelde de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner tijdens een plaatsbezoek.

Een bron bij het ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dat het aantal antisemitische incidenten van 311 in 2017 tot 541 in 2018 was gestegen. De cijfers van 2017 gaven aan dat ongeveer een derde van de haatmisdrijven in Frankrijk tegen de Joodse gemeenschap gericht was, terwijl Joden wellicht amper 1 procent van de bevolking uitmaken. De Franse overheid houdt geen cijfers bij over de religieuze of etnische achtergrond van haar burgers.

Toch daalde het aantal racistische en xenofobe feiten in de strikte betekenis - buiten de antisemitische en antimoslimdaden - met 4,2 procent tot 496 in 2018 in Frankrijk. Een balans van het ministerie van Binnenlandse Zaken toont voorts een daling van de antimoslimfeiten naar honderd, het laagste aantal sinds 2010. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jan Verstrepen

    Veel lawaai maar voor de rest wordt er niets gedaan.

  • Bruno Weymeis

    Men is altijd verontwaardigt maar er effectief is aan doen, ho maar!