Frankrijk gastland van top over conflict in Oekraïne

Emmanuel Macron
Photo News Emmanuel Macron
De leiders van Duitsland, Frankrijk, Oekraïne en Rusland komen op 9 december in Parijs bijeen om vooruitgang te boeken in het oplossen van het etterende conflict in Oost-Oekraïne. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron aangekondigd. 

Het gaat om de eerste top van de vier landen sinds 2016 in het zogenaamde "Normandië-formaat”, waarbij Duitsland en Frankrijk optreden als bemiddelaars.

De Oekraïense president Volodomyr Zelenski werd in april verkozen, en heeft van het oplossen van het conflict met pro-Russische rebellen in het oosten zijn topprioriteit gemaakt.

“Grote vooruitgang”

Volgens het presidentiële kantoor van Macron werd er sinds de zomer "grote vooruitgang" geboekt. Troepen trokken zich terug uit verschillende gebieden langs de grenzen tussen regerings- en rebellengebied, en in september wisselden Rusland en Oekraïne gevangenen uit. Parijs wil op de top een nieuwe reeks van vertrouwenwekkende en de-escalatiemaatregelen bespreken. 

De pro-Russische separatistische opstand in Oost-Oekraïne brak uit in 2014, toen Oekraïne meer bij het Westen begon aan te leunen. Rusland ontkent elke directe betrokkenheid, maar Poetin heeft wel gezegd bereid te zijn om de rebellen te vertegenwoordigen bij vredesgesprekken.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • DIRK VAN BRUSSEL

    inderdaad Ronny Demeyere, hoe oud is de EU ? En nog altijd moet haar handje vastgehouden worden. Het is meer dan hoog tijd dat de EU op haar eigen poten staat en niet afhankelijk is van noch de VS noch Rusland of China.

  • Ronny Demeyere

    Ik zit nu al een tijdje met volgende vraag aan onze belgische en europese politici. Er is een nefaste evoluties in de US bezig de US is niet meer betrouwbaar en is meer en meer een schurkenstaat, al ze het al niet zijn. Is het niet de hoogste prioriteit te zorgen dat de EU een degelijke legermacht opbouwt om zowel de US als de andere grootmachten de EU als een gelijke te waarderen. In de nabije toekomst vrees ik dat de EU zal binnen gevallen worden. Wie is ook van dat gedacht?