Frankrijk en Turkije organiseren volgende maand Syrië-conferentie

De Franse President Emmanuel Macron (R) en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens hun ontmoeting in Parijs vandaag.
EPA De Franse President Emmanuel Macron (R) en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens hun ontmoeting in Parijs vandaag.
Frankrijk en Turkije willen samen een politieke oplossing voor de Syrische crisis vinden. Eerstvolgende etappe wordt een bijeenkomst in februari in Turkije van ministers van Buitenlandse Zaken van onder meer de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Turkije, Saoedi-Arabië, en de Europese Unie (EU).

Het zijn allemaal landen die voorstander zijn van het opstappen van president Bashar al-Assad. Het initiatief komt van Turkije, meldde de Franse president Emmanuel Macron na een ontmoeting in Parijs met zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan.

Turkije is al bij het Syrië-proces betrokken. Naast Rusland en Iran nam het deel aan gesprekken in het Kazachse Astana (over militaire de-escalatie) en het Russische Sotsji (politieke kwesties). Teheran en Moskou staan daar aan de kant van de regering-Assad, Ankara steunt een deel van de rebellen/jihadisten in Syrië, met als grote uitzondering de door de VS gesteunde Koerden. Er is ook het overleg onder VN-vleugels in Genève, maar dat zit muurvast.

Volgens Macron lopen de ideeën van Parijs en Ankara over een oplossing voor Syrië goeddeels gelijk. Macron vindt voorts dat Rusland en Iran niet zozeer geïnteresseerd zijn in politieke stabiliteit in Syrië dan wel in het "opbouwen van hun invloedssfeer". Bij gesprekken over de toekomst van Syrië moeten "alle (Syrische) oppositiebewegingen vertegenwoordigd zijn", oordeelde hij.
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erik Wijmeersch

  Twee oud kolonisators van Syrië die even samen gaan komen, hoe pervers kan het zijn.

 • Bart Muyshondt

  Macron is een elite dictator

 • Luc Lepoudre

  Frankrijk en de VS zijn niet zozeer geïnteresseerd in politiek stabiliteit in Syrië maar in het impalmen van het land in hun invloedsfeer en de Navo tegen Rusland en Iran.

 • Jacques Pauwels

  Macron wilt de Napoleon.van deze eeuw zijn...wilt zo graag de nr1 vn europa worden..

 • Pieter Martens

  Die deugen geen van twee.