Frankrijk en Nigeria versterken samenwerking tegen Boko Haram

AFP
De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari en zijn Franse ambtgenoot François Hollande gaan de gemeenschappelijke inspanningen in de strijd tegen de jihadistische terreurgroep Boko Haram verder opvoeren. Hollande is daarvoor zaterdag afgereisd naar een regionale veiligheidstop in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Ook de staatshoofden van Niger, Tsjaad en Kameroen wonen zaterdag de veiligheidstop bij. Daarnaast zijn er ook vertegenwoordigers van de Europese Unie en de Verenigde Staten aanwezig.

De Franse president zal na afloop van de gesprekken een nieuwe defensieovereenkomst ondertekenen, zo verklaarde Femi Adesina, een woordvoerder van Buhari.

Het is al de tweede regionale conferentie over de islamistische terreurmilitie die in het westen van Afrika actief is. De eerste bijeenkomst vond vorig jaar in Parijs plaats.

"Boko Haram blijft een bedreiging, ondanks de indrukwekkende resultaten" die al geboekt werden in de strijd tegen de terreurgroep, zo verklaarde François Hollande nog voor de start van de veiligheidstop. Hij beklemtoonde dat Boko Haram op verschillende plaatsen terrein verloren heeft.

Aanvallen van Boko Haram hebben in Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad sinds 2009 al aan 14.000 mensen het leven gekost. Er zijn ook 2,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen.