Frankrijk, Duitsland en VK: “Iran is verantwoordelijk voor drone-aanval op Saudi-Arabië”

De Franse president Emmanuel Macron (links), in overleg met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Boris Johnson op het hoofdkwartier van de VN in New York.
EPA De Franse president Emmanuel Macron (links), in overleg met de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en de Britse premier Boris Johnson op het hoofdkwartier van de VN in New York.
Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië hebben in een gezamenlijke verklaring laten verstaan dat Iran "verantwoordelijkheid draagt" voor de aanval op de Saudi-Arabische olie-installaties eerder deze maand.

"Het is voor ons duidelijk dat Iran verantwoordelijkheid draagt voor deze aanval. Er is geen andere plausibele verklaring. We steunen het onderzoek naar verdere details", aldus de drie landen.

De drie benadrukken wel dat ze blijven vasthouden aan de nucleaire deal van 2015 met Iran. De Verenigde Staten hebben zich daar ondertussen uit teruggetrokken en hebben Iran sancties opgelegd.

De gezamenlijke verklaring van de drie landen komt op het moment dat de Verenigde Naties vergaderen in New York. De Amerikaanse president Donald Trump zal er normaal gezien vandaag spreken, de Iraanse president Hassan Rohani later deze week.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Oei, dan draagt Wallonië, met de wapenleveringen van FN, veel van dergelijke verantwoordelijkheden...

 • Marc Baeyens

  Allé, het licht begint te branden in Europa. Na afwachten hoe men gaat reageren. In iedere geval de zoveelste overwinning voor Trump. Zijn basjers geraken stilaan in een hoekje gedrumd.

 • frans Venloo

  De drie marionetten van de VS zullen het eens zeggen . Ze kregen vermoedelijk een zachte wenk van de VS

 • DIRK VAN DESSEL

  Allemaal plat op den buik voor de oppermachtige Joodse Lobby om Iran's aartsvijand Israel te plezieren zeker ?

 • Paul De Mol

  En wat bedoelen ze nu met "verantwoordelijkheid dragen"? Dat Iran zelf de aanval heeft uitgevoerd? Dat een proxy van Iran (Houthii's, Irak, Hezbollah?) de aanval heeft uitgevoerd? Of dat alleen de gebruikte wapens Iraans van makelij waren? Het feit dat men hier niet klaar over is, wijst erop dat het eerder in de richting van het laatste gaat. Maar nog veel waarschijnlijker is een False flag aanval vanuit Israël met hulp van binnen Saudi-Arabië.