Frankrijk duidelijk: "Als België kiest voor de F-35, dan kan het niet meewerken aan Frans-Duitse SCAF"

Een Amerikaanse Lockheed Martin F-35 Lightning (rechts) en een Eurofighter Typhoon tijdens een vliegshow.
EPA Een Amerikaanse Lockheed Martin F-35 Lightning (rechts) en een Eurofighter Typhoon tijdens een vliegshow.
Frankrijk doet de deur dicht. Als België kiest voor de Amerikaanse F-35, dan kan het niet meewerken aan het nieuwe Frans-Duitse gevechtsvliegtuig. Dat schrijft De Standaard vandaag.

Een beslissing over de opvolger van de F-16 op de laatste ministerraad voor het zomerreces wordt niet uitgesloten, klinkt het in de krant. Een belangrijk stuk informatie is dat zowel de Brits-Europese ­Eurofighter als de Amerikaanse F-35 veel minder zal kosten dan begroot. Dat opent perspectieven en daarom circuleert er een scenario waarmee een win-win mogelijk zou zijn. Het resterende geld kan namelijk gebruikt worden om alsnog mee te stappen in de ontwikkeling van het Frans-Duitse gevechtsvliegtuig van de toekomt, het SCAF (Système de Combat Aérien Futur).

Maar zo zien de Fransen het dus niet, die het project aan de aankoop van het Franse gevechtsvliegtuig Rafale hebben gekoppeld, dat ze buiten de procedure om proberen te verkopen. "Als het idee is ontstaan dat het mogelijk is de F-35 te ­kopen en tegelijk mee het SCAF te ontwikkelen, dan moet ik erop wijzen dat dit een misverstand is", zegt de Franse ambassadrice Claude-France Arnould.

Op de vraag of de combinatie Eurofighter-SCAF wel mogelijk is, wil Arnould niet ingaan.
213 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Robin De Clerck

  België bouwt voor een bepaald % mee de F-35.. lijkt me dus logisch om hiervoor te kiezen..

 • Liliane Vervliet

  Europa een eigen leger op poten zetten ?Ik lach me te pletter,EU is zelfs niet bekwaam om zelf zijn veters te strikken (en Juncker al helemaal niet met zijn slechte rug).

 • Lode Lemmens

  Electrabel, Dexia, Renault Vilvoorde... zaken doen met de Fransen? Non merci.

 • Leopold Vanhoof

  En dan durft men spreken van een Europees leger?

 • Gino Denil

  Aangezien Trump toch de andere kant wil uitkijken als een klein land aangevallen wordt kunnen we beter volop streven naar een Europese defensie. En zonder ongevraagde VS kernbommen op ons grondgebied en zonder NAVO hoofdkwartier zijn we ook niet meer doelwit nummer 1 voor een zware kernbom in een conflict.