Frankrijk: "Bij nieuwe chemische aanval zal het antwoord identiek zijn"

 De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian.
AFP De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian.

Als het regime van de Syrische president Bashar al-Assad opnieuw chemische wapens inzet, zullen Frankrijk en zijn bondgenoten niet aarzelen om opnieuw doelwitten op Syrisch grondgebied te bombarderen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian duidelijk gemaakt. "Alles wijst erop dat Syrië niet langer in staat is om dergelijke wapens te produceren", zegt de minister evenwel.

"Het is duidelijk voor Bashar al-Assad dat, wanneer hij onverwacht toch opnieuw de rode lijn overschrijdt, het antwoord natuurlijk identiek zal zijn", zegt Le Drian in een interview met France Info. De minister maakt tijdens dat gesprek ook duidelijk dat hij de uitgevoerde bombardementen een gepaste reactie vond. "We hebben niet de oorlog verklaard aan Bashar al-Assad of aan zijn bondgenoten. We hebben er enkel voor gezorgd dat de chemische wapens niet meer gebruikt worden en dat die vorm van terreur er voor de Syrische bevolking niet meer bij komt", luidt het. 

Le Drian beklemtoonde tot slot dat Assad in 2013 beloofd had zijn chemisch wapenarsenaal te vernietigen. "Maar het is overduidelijk dat niet alles vernietigd is", zegt hij. "Als Frankrijk engagementen aangaat, houdt het zich daaraan. Als de engagementen onverwacht niet worden nageleefd, slaan we toe om ervoor te zorgen dat ze gerespecteerd worden." 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • SAM Bedfort

  Stoer hoor. De EU had daar nooit de rebellen mogen voorzien van wapens. Hun enige bedoeling is een regimewissel en hun eigen mannetje neerpoten. Net zoals ze in Irak en Oekraïne gedaan hebben. Hopelijk onderschept Rusland de raketten van de volgende aanval. En Macron die stoer wilt doen, May die wilt bewijzen dat ze nog sterk is en bij de EU wilt horen mogen net als Blair en Bush naar het strafhof in Den Haag.

 • Paul Jansen

  Dus als ergens in Syrië een groep rebellen een gasaanval in scene brengt, krijgt Assad klop van het simplistische oorlogsclubje.

 • Paul Jansen

  Dus als ergens in Syrië een groep rebellen een gasaanval in scene brengt, krijgt Assad klop van het simplistische oorlogsclubje.

 • Peter Gijselaar

  Ik denk dat het de Rus is.

 • george patrick martou

  amerikaanse journalisten zijn in Douma gaan rondvragen, overal gaan rondneuzen en uitzoeken : resultaat : niks geen chemische wapens wel een theaterstukje in het hospitaal met reeds aanwezige zieken en gekwetsten. Zoek het op, kotsbeu die leugens van usa fr en uk !!!