Frankrijk betaalt 60 miljoen dollar aan Amerikaanse holocaustslachtoffers

Het geld is bestemd voor Amerikanen en andere buitenlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog met treinen van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF naar de nazi-vernietigingskampen werden gebracht.
Kos Het geld is bestemd voor Amerikanen en andere buitenlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog met treinen van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF naar de nazi-vernietigingskampen werden gebracht.
Frankrijk gaat 60 miljoen dollar (48,6 miljoen euro) betalen aan de Verenigde Staten om Amerikanen en andere buitenlanders te vergoeden die tijdens de Tweede Wereldoorlog met treinen van de spoorwegmaatschappij SNCF naar de nazi-vernietigingskampen werden gebracht.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs bekendgemaakt. Het akkoord daarover wordt maandag ondertekend in Washington.

De Amerikaanse regering zal het geld uitbetalen aan Amerikanen en andere buitenlanders die zich tussen 1942 en 1944 in Frankrijk bevonden en die niet voldoen aan de criteria van het Franse vergoedingsprogramma. In die periode werden 76.000 Joden met de Franse spoorwegen naar de nazi-vernietigingskampen gebracht.

Zowat drieduizend van hen zouden het overleefd hebben. Het geld gaat ook naar nabestaanden van holocaustslachtoffers.