Frankrijk beoogt klimaatneutraliteit tegen 2050 met nieuwe klimaatwet

Emmanuel Macron tijdens de klimaattop in New York.
Photo News Emmanuel Macron tijdens de klimaattop in New York.
Het Franse parlement heeft een wet aangenomen die de "ecologische en klimatologische noodsituatie" uitroept en waarmee Frankrijk de doelstelling zou halen om het land CO2-neutraal te maken tegen 2050.

Nadat het Assemblée Nationale de wet eerder had goedgekeurd, heeft nu ook de senaat groen licht gegeven. Volgens de Franse minister Elisabeth Borne, die het wetsontwerp indiende, zou de wet ervoor moeten zorgen dat Frankrijk de doelstellingen van haar energiebeleid haalt en op die manier klimaatneutraal is tegen 2050. 

Zo zou het gebruik van fossiele brandstoffen met 40 procent worden verminderd tegen 2030 en zullen de laatste kolencentrales tegen 2022 gesloten zijn. Bovendien zou het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsproductie tussen 2025 tot 2035 met 50 procent dalen.

De wet komt er tijdens een week die volledig in het teken stond van het klimaat, met de VN-klimaattop maandag in New York, een klimaatrapport van het IPCC over de verwoestende gevolgen voor de oceanen en een beschuldigende speech van klimaatactiviste Greta Thunberg.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Boden

  Macron komt met zijn zoveelste lege doos aandraven.

 • Leo Marien

  De Russen worden de nieuwe rijken. Zij zijn nieuwe kerncentrales aan het bouwen en zullen duur gas verkopen aan de EU.

 • Karin Verreth

  Veel en veel te laat. Tegen ...2050? Waarom niet tegen 2150? Er kan genoeg onmiddellijk gebeuren door bvb alleen al massaal bomen aan te planten. Is dat nu zoveel gevraagd? Dit kost zeer weinig en brengt heel veel goeds teweeg.

 • Gilbert Vermeersch

  Mr Macron, ik hoop dat dit u wel lukt maar, geloof u niet. Over de afgebrande Notre Dame hebt u ook gezegd “ tegen die datum zal ze terug in al haar oude glorie heropgebouwd zijn..

 • Paul Vanmaldeghem

  Dat mogen ze eens uitleggen met cijfers in de hand want lijkt me utopische prietpraat.