Frankrijk bant smartphone van speelplaats

Themabeeld
BELGA Themabeeld
Vanaf september zijn gsm’s niet langer welkom in de Franse scholen. Dat besliste het parlement vandaag. De regel kwam er op vraag de leerkrachten.

Vanaf 1 september worden gsm’s en smartphones niet meer toegelaten op de Franse speelplaatsen. Dat besliste de sénat en het assemblée national. Zowel in het lager als middelbaar onderwijs worden mobiele telefoons enkel nog getolereerd voor educatieve doeleinden.

Met die regelgeving gaan de wetmakers in op de vraag van vele leerkrachten. Zij zien het gebruik van gsm’s tijdens de les stijgen en daarmee ook de concentratie van de studenten dalen. 9 op 10 Franse jongeren tussen 12 en 17 bezit vandaag een smartphone.

De overheid hoopt de scholieren op deze manier ook verder weg te houden van pornografie, cyberpesten en beelden van geweld. Volgens parlementariër Cathy Racon-Bouzon geven ze kinderen terug “het recht om zich los te koppelen”.

Schijnvertoning

Tegenstanders vinden de beslissing vooral een schijnvertoning. Aangezien scholen vandaag al het recht hebben om gsm’s te verbieden, zien velen niet in welke stap het land hiermee vooruit zet.

Elke school mag nog wel zelf beslissen hoe ze de regel gaan toepassen. In sommige scholen zullen de studenten hun toestel moeten inleveren aan de schoolpoort waar het op andere plekken zal volstaan om hem gewoon uit te schakelen.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilma Buttiens

  moeten ze hier ook zeker toepassen,want het is door dat veelvuldig gebruik dat het gedrag heel asociaal is geworden.Het is tergend geworden als men ze al fietsend en wandelend bezig ziet

 • Tina Colpaert

  Zou volledige dag moeten uitgeschakeld staan dat ze beetje meer met hun studie en socialer bezig zijn

 • Erik Desloover

  grote stap vooruit !!

 • dirk belis

  Eindelijk ! Moest hier ook invoege gaan.hoe sneller hoe beter.totaal verbod van gsm op school

 • André Van der Poorten

  Op de school van mijn kleinkinderen is dat nooit toegestaan , het heet dan ook een “strenge” school te zijn ! In Aalst kennen ze het Groot College wel !