François Hollande brengt blitzbezoek aan Mali

AFP
De Franse president François Hollande is in Sévaré, in het centrum van Mali, aangekomen voor een kort bezoek aan het land. Het bezoek van het Franse staatshoofd vindt plaats drie weken na het begin van de Franse militaire interventie in Mali.

Hollande, vergezeld door de ministers Laurent Fabius (Buitenlandse Zaken), Jean-Yves Le Drian (Defensie) en Pascal Canfin (Ontwikkelingssamenwerking), werd bij zijn aankomst opgewacht door de Malinese interimpresident Dioncounda Traoré.

De delegatie zal de steden Timboektoe en Bamako aandoen. In Timboektoe staat voor de twee staatshoofden onder meer een ontmoeting gepland met de aanwezige Franse en Malinese soldaten. Na een werklunch in de hoofdstad Bamako, vliegt de Franse delegatie terug naar Parijs.

"Ik ben naar Mali gekomen om onze soldaten kennis te geven van onze steun, aanmoedigingen en trots", verklaarde Hollande aan Radio France International (RFI). Hij voegde eraan toe dat hij de Afrikaanse troepen wilde vertellen "dat we hen nodig hebben voor deze internationale troepenmacht".

Sinds 11 januari zijn 4.600 Franse soldaten, van wie 3.500 op Malinese bodem, ingezet bij de operatie tegen islamistische rebellen in het noorden van het land. De operatie heeft onder meer de herovering van Gao en Timboektoe mogelijk gemaakt.