Francken tegen Albanezen: "Kom uw geld uitgeven op de Louisalaan, maar vraag geen asiel aan"

Francken had onder meer een ontmoeting met de vice-minister van Buitenlandse Zaken Rovena Voda (r.).
BELGA Francken had onder meer een ontmoeting met de vice-minister van Buitenlandse Zaken Rovena Voda (r.).
"Jullie zijn welkom om bij ons te werken, studeren, familie te bezoeken, geld uit te geven in de Louisalaan, naar het Atomium te gaan of Brugge, de mooiste stad ter wereld, te bezoeken, maar vraag geen asiel aan in België." Dat was vandaag de duidelijke boodschap van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), momenteel op 'ontradingsmissie' in Albanië.

Staatssecretaris Francken is sinds gisteren in Albanië. Hij heeft er ontmoetingen met lokale politici en politie. Doel? Albanezen zoveel mogelijk afraden in ons land asiel aan te vragen. De laatste jaren is het aantal aanvragen uit Albanië sterk gestegen, onder meer omdat de visumplicht voor Albanezen in de Schengenzone is afgeschaft. Maar Albanië staat op de lijst met veilige landen en dus hebben de inwoners doorgaans maar weinig kans om erkend te worden als vluchteling.

Vandaag had de N-VA-staatssecretaris onder meer ontmoetingen met zijn ambtgenote Rovena Voda, de Albanese minister van Binnenlandse Zaken Fatmir Xhafaj en buitenlandminister Ditmir Bushati. Op een persconferentie maakte hij nogmaals duidelijk dat Albanese vluchtelingen maar beter niet in België hun geluk komen zoeken. Ons land is "niet het eldorado, niet het land van melk en honing", zei hij. Hij benadrukte ook dat Albanezen die illegaal ons land binnenkomen, meteen worden teruggestuurd.

"Jullie zijn welkom om bij ons te werken, studeren, familie te bezoeken, geld uit te geven in de Louisalaan, naar het Atomium te gaan of Brugge te bezoeken, maar vraag geen asiel aan in België", klonk het.

"Goede samenwerking"

Francken toonde zich tevreden over de "goede samenwerking" met de Albanese autoriteiten inzake identificatie en repatriëring, maar houdt toch de piste van een voorlopige opschorting van de visumregeling voor Albanezen open. Tot een volwaardige waarschuwing tegenover zijn Albanese collega's kwam het niet: dat moet sowieso Europees beslist worden. Premier Charles Michel wordt trouwens maandag in Tirana verwacht. 

Francken zelf trekt in juni nog naar Georgië op eenzelfde ontradingsmissie. Ook voor dat land is de visumplicht een tijd geleden afgeschaft.
42 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • karine denonville

  Onze nieuwe buren zijn jonge Albanezen. Ik kocht een plantje om hen te verwelkomen. Deze ochtend poetste mijn man zijn auto. De man vroeg of hij kon helpen...

 • Jema Hnena

  Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen !!

 • Marc Baeyens

  Dat is dan duidelijke N-VA-taal, zonder de poes-pas op zijn trado's.

 • michel vandenhove

  Theo weer een snoepreisje zonder doel , ga naar de EU daar ligt de fout grenzen dicht !!!

 • Kelly Verlinden

  Ze zijn binnenkort bij Europa, hun vuiligheid komt naar hier. Kwestie van tijd.