Francken: "België neemt maximum vijftien migranten van reddingsschip Lifeline op"

AP
Ons land zal maximum vijftien migranten opnemen van het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op twitter. Hij zegt ook dat het om een eenmalige operatie gaat. Nederland zal maximaal twintig van de ruim 230 migranten opvangen die sinds vorige week vastzitten op het schip op de Middellandse Zee. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid gezegd.

Het reddingsschip mag met de zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten een Maltese haven binnenlopen, heeft de Maltese premier Joseph Muscat vandaag op een persconferentie bekendgemaakt. Volgens de bewindsman zal het schip naar verwachting in de vooravond in Malta  aanmeren. De Italiaanse regering meldde gisteren al dat het schip mocht aanmeren in Malta. Een woordvoerder van de Maltese regering beklemtoonde toen dat er nog niets definitief besloten is, meldde The Times of Malta.

Muscat zei dat naast zijn land ook België, Spanje, Italië, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en Portugal ermee hebben ingestemd enkele migranten te willen onthalen. Malta is intussen ook een juridische procedure gestart tegen het ngo-schip, om na te gaan of er een link bestaat met mensensmokkelaars.

Eenmalige operatie

Staatssecretaris Francken bevestigt nu dat ons land een aantal migranten zal opnemen. "We zijn een loyale partner en zullen Malta helpen". Francken zegt wel dat het om een "éénmalige ad hoc operatie" gaat. Ons land neemt maximaal vijftien mensen op uit landen met een hoge erkenningsgraad. De staatssecretaris wil blijven werken aan een structurele oplossing, klinkt het op zijn kabinet. Het gaat dan vooral om opvang in de eigen regio.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is kritisch: "Opnieuw gaapt er een ravijn tussen de stoere woorden van Francken en zijn beleid." Van Grieken vindt dat de staatssecretaris de veerdienst én de mensensmokkel die hij zelf zegt te bestrijden, stimuleert.

Rekenschap afleggen

In Berlijn stelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer voorwaarden voor het mogelijk opnemen van vluchtelingen op het schip. Zo moet het aan de ketting. De politicus van de Beierse christendemocratische CSU zou ook hebben gezegd dat de Duitse bemanning rekenschap moet afleggen.

"Wij willen verhinderen dat het een precedent wordt", zei hij. Seehofer voegde eraan toe dat er tussen Libië en het zuiden van Europa geen "shuttle" mag komen".
188 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Van Beeck

  Direct leefloon geven en wij werken tot 67!

 • André Herbots

  Een goede raad aan al de racisten hier die opgetrommeld zijn, met het VB zal men NOOIT samenwerken.Ze zijn veroordeeld geweest en dat is voor levenslang uitgesloten uit alles.

 • Ronny Ooijen

  Gilbert Vermeersch,ach kijk,als vluchtelingen het land worden uitgezet,is dat dankzij Theo.Worden 15 illegalen hier opgenomen is het plots de schuld van de regering. Dat moet die befaamde N(V)-Blablabla logica zijn. Hopelijk gaan nu de ogen van echte nationalisten (VB kiezers) open en zien ze in dat N(V)-Blablabla gevuld is met graaiende nep nationalisten die niet voor maar van het volk leven.

 • michel vandenhove

  ocharm het zijn er maar 15......over 20 jaar x 20 =300 !!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Zjeppe Fierens

  Die kapitein overtreedt dus de wet door die vluchtelingen toch op te pikken terwijl dit de taak van Libië was, en wij zijn de dupe. Dat ze die man dan maar oppakken voor mensenhandel, dat is een logische redenering.