Fractieleider EVP: "Italiaanse begroting brengt eurozone in gevaar"

Manfred Weber.
EPA Manfred Weber.
De fractieleider van de Europese Volkspartij, Manfred Weber, meent dat het slechts een kwestie van tijd is voor de Italiaanse regering bijdraait over haar begroting. "De realiteit, de feiten zullen ook Rome zeer snel inhalen", zei Weber gisterenavond op de Duitse televisie.

Volgens Weber zal het de Italiaanse regering vergaan zoals de Griekse premier Alexis Tsipras, die ook eerst front vormde tegen Brussel maar uiteindelijk moest toegeven. Dat gebeurde onder zware politieke druk, waarbij de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zich zelfs genoodzaakt zag om ontslag te nemen. 

Ondanks de eisen van Europa wil ook de Italiaanse regering niet afwijken van haar begrotingsplannen voor de komende jaren. Net als Griekenland destijds meent Italië dat het vieren van de begrotingsteugels nodig is om de Italiaanse economie uit het slop te trekken. Europa wil daar niet van weten.

lees verder onder de foto:

De Italiaanse minister van Economie en Financiën Giovanni Tria (links) en de EU-commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Pierre Moscovici tijdens een persconferentie in Rome vorige maand.
EPA De Italiaanse minister van Economie en Financiën Giovanni Tria (links) en de EU-commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Pierre Moscovici tijdens een persconferentie in Rome vorige maand.

“Begrip”

"Ik heb begrip voor Italië", zei de CSU-politicus, die zegt dat hij zich ervan bewust is dat de jongerenwerkloosheid hoog ligt en veel jongeren geen perspectief hebben. "Dan begrijp ik de frustratie." Ook begrijpt Weber naar eigen zeggen dat de Italianen populisten verkiezen. We moeten in Europa sterker samenwerken, klonk het. Toch kan Rome het niet maken om door te zetten met zijn plannen, vindt hij. "Italië kan nu geen begroting voorleggen die voor heel de eurozone een risico vormt." Volgens hem kan het land Griekenland of Spanje in gevaar brengen, die nog van de schuldencrisis aan het herstellen zijn. 

“Klare taal”

De pas gekozen 'Spitzenkandidat' van de EVP voor het voorzitterschap van de Europese Commissie vraagt de zuidelijke EU-landen om die Commissie te steunen in het conflict met Italië. Weber wil dat de premiers in Griekenland, Spanje en Portugal "nu eens klare taal hanteren" tegenover hun collega's in Rome.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • roland peeters

  Als ze Europa echt willen redden moeten die uitgerangeerde politiekers iets van hun absurde hoge lonen en bijverdiensten aan Italie uitkeren.De Noord Europese bevolking is al genoeg uitgeknepen voor het uitkeren van subsiedes aan Zuid,Oost en Ierland.

 • Francinne Declerque

  Ik ben eens benieuwd of ze de Italianen op de knieën gaan krijgen en vernederen zoals de Grieken. De eu dreigt alvast met een Grieks drama voor de Italianen. Als ze plooien staat het vast dat de eu een dictatuur is geworden.

 • Peter Hegge

  Daar zijn de bangmakers weer. Zou eerder een geruststelling zijn. Een oplossing dus.

 • Filiep Lapeire

  Het grootste gevaar voor de eurozone is het Europese parlement zelf denk ik.

 • Hedwig Jacobs

  Waarom nog een regering op de been helpen, schaf die allemaal af, want het is in feite toch alleen Europa die dicteert en de wetten en begrotingen opstelt, stel U voor dat er in die 28 landen geen regeringen meer zijn, één groot leger zou wel kunnen waarom dan geen één grote regering, of komt het zakken vullen in het gedrang?