Fox News en andere Amerikaanse media sluiten zich massaal aan bij rechtszaak van concurrent CNN tegen Trump

President Trump en CNN-jorunalist Jim Acosta raakten vorige week verwikkeld in een ruzie.
AFP President Trump en CNN-jorunalist Jim Acosta raakten vorige week verwikkeld in een ruzie.
De zender Fox News, maar ook tal van andere media, zullen zich aansluiten bij de juridische procedure die concurrent CNN heeft aangespannen tegen het Witte Huis, opdat CNN-journalist Jim Acosta zijn persaccreditatie zou terugkrijgen. Het Witte Huis houdt voet bij stuk en zegt in een reactie dat de president “de beslissingsmacht heeft om de toegang tot Witte Huis te regelen voor journalisten”. 

In een verklaring stelt Fox News dat de accreditaties voor Witte Huis-journalisten niet als een wapen mogen worden gebruikt. “Hoewel we de toenemende vijandige toon van zowel de president als de pers bij recente mediagelegenheden niet verschonen, steunen we een vrije pers, toegang en open uitwisselingen voor het Amerikaanse volk”, citeert nieuwsagentschap Bloomberg de verklaring van Fox.

Ook andere media sloten zich daarna aan bij de procedure. Het gaat onder andere om persbureau AP, Bloomberg, NBC, The New York Times, Politico, USA Today en The Washington Post.

Rechten geschonden

De door Trump aangestelde rechter Timothy J. Kelly heeft voor woensdagnamiddag (plaatselijke tijd) een zitting ingepland. CNN en Jim Acosta vragen Kelly dat zijn toegang tot het Witte Huis onmiddellijk hersteld wordt, omdat zijn rechten geschonden worden elke dag zijn accreditatie geschorst is. Ze willen ook een verklaring dat de beslissing “ongrondwettelijk was, en inging tegen het eerste en het vijfde amendement”. Daarmee zouden andere journalisten beschermd worden wiens accreditatie in de toekomst zou worden ingetrokken.

Beslissingsmacht

Volgens het Witte Huis heeft de president echter de macht om zelf te kiezen welke journalisten toegang mogen krijgen tot het Witte Huis. “De president en het Witte Huis bezitten dezelfde brede beslissingsmacht om de toegang tot het Witte Huis te regelen voor journalisten (en andere leden van het publiek) als ze bezitten om te kiezen welke journalisten interviews krijgen”, zo is te lezen in een verklaring waarin het Witte Huis zich verdedigt tegen de door CNN opgestarte procedure.

Vorige week woensdag gaf Trump in het Witte Huis een persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten. De CNN-journalist bleef toen doorvragen over de retoriek die Trump tijdens de verkiezingscampagne had gebruikt over de migrantenkaravaan. Hij wilde het ook nog hebben over het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016, en weigerde de microfoon terug te geven aan een medewerkster van de president. Het Witte Huis trok daarop “tot nader order” de accreditatie van de journalist in.




71 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Donald Deblaere

  Fons, hier kun het het lezen: Eerste amandement:"Het Congres zal geen wet aannemen die betrekking heeft op een staatsgodsdienst, of de vrije uitoefening van godsdienst verbiedt; of de vrijheid van meningsuiting of de persvrijheid beperkt; of het recht van het volk beperkt om vreedzame bijeenkomsten te beleggen, en verzoekschriften voor een herstel van grieven tot de regering te richten."

 • Denis Van den broeck

  Het zou SCHANDALIG zijn als de pers zo maar een president met tarten in eigen huis . Ik vond dat president trumph gelijk heeft !!!!! Die zender zou zelfs uit de ether moeten gehaald worden .

 • Serge Surmont

  Trump is geen politiek begaafd persoon. Doch hij voert wel een reinigings actie uit in de financiele wereld waar geen enkele democraat iets van wilde weten. Dus Ik hoop dat Trump zijn reiniging kan verderzetten.

 • Marc Camp

  Fons Casteels. Ik snap u totaal niet. Als een democraat dit bij een journalist moest doen, dan zou je moord en brand schreeuwen omdat de journalist monddood wordt gemaakt. Maar omdat het de onbeschofte gepardoeneerde lompe Trump is met vooral vele loese zaken dan mag die alles van jou?

 • Johan Geyskens

  Beste Fons Casteels, als u niet weet waarover u praat gelieve niets zeggen, in de US ( mijn 2de vaderland) is het 1st Amendement heilig en ik raad u aan om het eens te lezen, je zult er enkel maar beter van worden!