Fourniret vandaag gedwongen aanwezig op proces

De Franse seriemoordenaar Michel Fourniret is vandaag gedwongen verschenen voor het assisenhof van de Franse Ardennen. Zo liet de procureur van de republiek bij het begin van de zitting weten. De magistraat legde uit dat hij het bevel gaf uit respect voor de slachtoffers. Hij riep Fourniret op tot welvoeglijkheid en vroeg hem zijn groteske streken te stoppen. De zitting werd om 11 uur opgeschort om de advocaten van de balie van de Ardennen de mogelijkheid te geven een protestactie te voeren tegen een gerechtelijke hervorming.

Stemmingen
Fourniret liet al lang weten dat het zou kunnen dat hij niet verschijnt. De Franse strafwet laat echter toe hem te dwingen te komen, wat vandaag dus gebeurde. Eerst en vooral zijn er de erg zware straffen die Fourniret riskeert en het feit dat het openbaar ministerie niet onderworpen wil zijn aan de stemmingen van de beschuldigde, motiveerde de procureur van de republiek, Francis Nachbar.

Groteske streken
"Tegenover Fourniret staan families van slachtoffers die, erg waardig, tien weken lang geconfronteerd zullen worden met gruwel", zei Nachbar. "Ik denk dat zij de openbaarheid van de debatten te boven zullen komen die Michel Fourniret uit lafheid weigert. Een beetje welvoeglijkheid tegenover de slachtoffers van wie u het leven vernietigd hebt. Stop uw groteske streken."

Opsomming
De twee griffiers hervatten vervolgens de lange opsomming feiten waarvoor Fourniret en Monique Olivier terechtstaan. Fourniret bleef onbewogen en zijn vrouw staarde voor zich uit, terwijl de families van de slachtoffers de gruwel te horen kregen.

Actie
De voormiddagzitting, die om 10 uur begon, werd om 11 uur opgeschort om de advocaten de mogelijkheid te geven actie te voeren in de hal van het justitiepaleis. De balie van de Ardennen, gesteund door andere balies, is ontevreden over de gerechtelijke hervorming door de Franse minister van Justitie, Rachida Dati. Die hervorming houdt namelijk een aanpassing van het gerechtelijke landschap in waarbij geen onderzoekscentrum in Charleville-Mézières voorzien wordt. De balie van de Ardennen klaagt aan dat de financiële middelen waaraan een gigantisch gebrek is voor de gewone justitie, gebruikt worden voor 'spektakeljustitie', zoals het proces-Fourniret.

14 uur
De zitting wordt hernomen om 14 uur. De akte van beschuldiging met de luiken over de persoonlijkheden van de twee beschuldigden zal dan verder voorgelezen worden. (belga/lpb)

Procureur Francis Nachbar vroeg Fourniret te stoppen met zijn 'groteske streken'.
Procureur Francis Nachbar vroeg Fourniret te stoppen met zijn 'groteske streken'.