Fourniret bekent moord Elisabeth koel op video

In fragmenten van de videoverhoren van Michel Fourniret in 2004, die vandaag voor het assisenhof van de Franse Ardennen werden getoond, is de onverschilligheid en de afstandelijkheid van de beschuldigde te zien die vertelt over de dood van Elisabeth Brichet en dit als onvermijdelijk voorstelt.

Gewurgd
Het toen 12-jarige meisje uit Namen werd ontvoerd op 20 december 1989 en meegenomen naar het huis van het echtpaar, waar ze enkele uren later na twee pogingen tot verkrachting - die Fourniret ontkent - verstikt en gewurgd werd.

"Dat gaat heel snel. Er is geen vastberadenheid vanaf het moment dat de weerstand zich manifesteert. Ik moet die weerstand tegengaan, doen ophouden", aldus Fourniret in de bekentenis die gefilmd werd op 15 juli 2004.

Verstikking
Elisabeth vraagt de beschuldigde te stoppen en zegt dat ze naar huis moet. "De zak is daar en het vervolg komt vanzelf. De zak staat gelijk aan verstikking", zegt Fourniret ijzig.

Na een lange stilte gaat hij verder. "Ze drukt haar afkeuring uit, haar afstand. Het wordt een gevecht. Je bent een strijder. De missie van een strijder is de overhand te nemen. Niet zich overgeven, maar zijn tegenstander overwinnen", stelt Fourniret.

Elisabeth doen zwijgen
"Het is nodig Elisabeth te doen zwijgen", legt Fourniret filosofisch en onverschillig uit in de gefilmde verhoren. Hij zit op een stoel, die in de hoek van een kleine verhoorruimte staat, en kruist regelmatig zijn armen. Fourniret drukt zich ontspannen uit, waarbij hij aandacht schenkt aan details en zijn gedrag rationaliseert.

"De noodzaak ontstaat voor de straffeloosheid, om de tegenspraak te doen ophouden, om de blikken te stoppen", zegt de beschuldigde over de dood van Elisabeth.

Afstandelijk
Tijdens het verhoor over het verbergen van het lichaam op de terreinen van het kasteel in Sautou blijft Fourniret afstandelijk. "Ik sta alleen tegenover de technicus die ik ben. Dat is de rationale kant van het individu die zich uitdrukt", zegt hij.

Nabootsing
De vandaag getoonde fragmenten maken deel uit van een verhoor van vijf uur. Fourniret huilt daarin kort, niet om de slachtoffers, maar wanneer hij het heeft over zijn zus, of in een mystieke waanzin, deed advocaat-genereaal Francis Nachbar opmerken.

Tijdens latere verhoren bootste Fourniret de wurging en het gezicht van Elisabeth na, voegde Nachbar eraan toe.

Gedomineerde vrouw
In de fragmenten beschrijft Fourniret zijn vrouw als "een gedomineerde persoon die geen initiatief neemt". "Ze kon zich niet verzetten, want ze wist dat ik geen enkele vorm van weerstand zou hebben toegelaten", verklaart Fourniret.

Ook zijn vandaag gefilmde verhoren van Monique Olivier getoond van 28 juni 2004, de dag van haar bekentenissen. De vrouw blijkt daarin minder breedvoerig. Ze zit op een stoel in een hoek van de kleine verhoorzaal en heeft een ontwijkende blik, terwijl ze ondervraagd wordt over de ontvoering. Olivier geeft toe dat ze haar man hielp "om die vreselijke zaak te doen".

Praatgrage man
"Michel Fourniret houdt ervan de dingen uit te leggen, met precieze woorden. Hij praat graag", legde André Carpentier, de politieagent uit Namen die de verhoren deed, uit. De man preciseerde dat Olivier daarentegen "moeilijk te ondervragen was" en "stug" en "weinig inschikkelijk" was.

Dit videoverhoor, met een Fourniret die spreekt, staat in contrast tot zijn volledig stilzwijgen op de zitting, aldus meester Jean-Maurice Arnould, de advocaat van Marie-Noëlle Bouzet. "We hebben het ijs gebroken. We zijn erin geslaagd Fourniret te doen praten", stelde de raadsman na de zitting. (belga/gb/ka)