Foto's naakte bergbeklimmers Maleisië opgedoken: "Aardbeving is hun schuld"

Facebook Kinabalu Park
De naaktfoto's van de tien bergbeklimmers poserend op een heilige berg in Maleisië zijn opgedoken. De westerlingen, waaronder twee Nederlanders, twee Canadezen en een Duitser, worden beschuldigd van de dodelijke aardbeving die enkele dagen na de "heiligschennis" plaatsvond. De naaktlopers die nog in Maleisië aanwezig zijn mogen het land voorlopig niet uit.

Maleisische autoriteiten hebben bekendgemaakt dat het incident plaatsvond op 30 mei. Niet alleen poseerden de toeristen naakt op de Kinabaluberg in Borneo, ze zouden ook geplast hebben op de berg. De gids van de bergbeklimmers, die had geprotesteerd tegen hun naakt poseren, gaf hen aan bij de politie.

16 doden
De Kinabaluberg is heilig voor het Sabahan-volk. Een aantal dagen na het incident vond er een dodelijke aardbeving plaats. De 4.000 meter hoge berg in de deelstaat Sabah werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,0 op de schaal van Richter. De top van de berg brak deels af. Het was de zwaarste aardbeving in tientallen jaren. Het dodental is inmiddels opgelopen naar zestien.

Persbureau AP meldt dat in ieder geval de twee Canadezen, mogelijk een broer en zus, gisteren zijn gearresteerd. De andere betrokken bergbeklimmers mogen het land voorlopig niet uit wegens het respectloos behandelen van de berg. Hoeveel van de bergbeklimmers nog in Maleisië zijn, is onduidelijk. AP meldt dat het om vijf mensen gaat.

Facebook Kinabalu Park

De naaktlopers die nog in Maleisië aanwezig zijn, mogen het land voorlopig niet uit

Verband
"Het maakt niet uit wat anderen ervan denken, de Sabahan hechten hier een groot belang aan. Toen de aardbeving plaatsgreep, was dat een bevestiging van ons geloof. Er is haast zeker een verband tussen het naaktlopen van de toeristen en de aardbeving. Laat dit een waarschuwing zijn: je moet respect tonen voor lokale gebruiken en geloofsovertuigingen", zegt Joseph Pairin Kitingan namens de autoriteiten van de Sabahregio.

Hij meldde ook dat er binnenkort een ritueel zal gehouden worden om de geest van de berg tot rust te brengen.

Toeristen wandelen weg van de heilige berg Kinabalu, waar vorige week een aardbeving plaatsvond.
AP Toeristen wandelen weg van de heilige berg Kinabalu, waar vorige week een aardbeving plaatsvond.

Laat dit een waarschuwing zijn

Joseph Pairin Kitingan