Foto overvolle schoolgang in VS gaat viraal: zes leerlingen en drie personeelsleden blijken besmet

De bewuste foto die Hannah Watters (15) op 4 augustus op sociale media zette.
AP De bewuste foto die Hannah Watters (15) op 4 augustus op sociale media zette.
Leerlingen zonder mondmasker die de social distancing in de wind slaan terwijl ze door de gang naar hun klaslokaal slenteren. Een foto van dit tafereel ging vorige week viraal in de Verenigde Staten. Zes leerlingen en drie personeelsleden van de school in Georgia blijken inmiddels positief getest te hebben op Covid-19. Minstens tot woensdag wordt overgeschakeld op thuisonderwijs via de computer.

De directie van de North Paulding High School gaat alle gangen en klaslokalen desinfecteren. Alle besmette personen waren vorige week in de school aanwezig. Wie bij hen in de buurt is geweest moet veertien dagen in thuisquarantaine. Wie symptomen voelt, moet zich onmiddellijk laten testen. Of het thuisonderwijs na woensdag opnieuw plaatsmaakt voor fysieke lessen, is lang niet zeker.

De school die sinds kort heropend is, ligt in de plaats Dallas op ruim 60 kilometer van grootstad Atlanta. De leerlinge die de foto op sociale media zette is Hannah Watters (15). Zij kreeg een schorsing omdat ze het tuchtreglement zou hebben geschonden. “Wat ik deed, was noodzakeljk. De buitenwereld moest dit weten”, verklaarde ze tegenover CNN. De directie reageeerde “dat de foto uit de context is getrokken.” Na felle kritiek is de schorsing van Hannah opgeheven. Ook een andere leerling die eveneens foto’s deelde, krijgt geen sanctie meer.

Hannah Watters (15) staat CNN te woord. Na felle kritiek is haar schorsing ingetrokken.
Screenshot CNN Hannah Watters (15) staat CNN te woord. Na felle kritiek is haar schorsing ingetrokken.

Het gebruik van mondmaskers in de school is niet verplicht. De school overtreedt hiermee de gezondheidsregels van de staat Georgia niet. Leerlingen hebben zo’n vijf minuten de tijd om zich van het ene klaslokaal naar het andere te verplaatsen. Overvolle gangen lijken in het huidige systeem onvermijdelijk.

In Georgia, een staat met 10 miljoen inwoners, zijn 200.000 mensen besmet met het coronavirus. Iets meer dan 4.100 mensen zijn overleden aan de ziekte Covid-19.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kees Huls

  @Linda Terclavers. De VS hebben 22% van alle doden en 28% van alle besmettingen ter wereld. En hun bevolking is maar 4% van de wereldbevolking. Nie echt goe!

 • Joeri Van der Mieren

  Ik denk dat je hier in België op 75 procent van de secundaire scholen elk lesuur hetzelfde tafereel meemaakt als iedereen tegelijk les krijgt. De meeste scholen hebben door een gebrek aan ruimte en middelen niet de mogelijkheid om elke klas een vast lokaal te geven...

 • Linda Terclavers

  Ze doen het daar in ieder geval toch veel dan in België met hun 4100 doden ... als je de vergelijking met België maakt zijn wij hier vlug uitgepraat !

 • Jill VanHengel

  Er zijn geen ontkenners van COVID-19, het enige dat ze aankaarten is dat de maatregelen niet proportioneel zijn tov de impact van de ziekte. Minder dan 1 procent van de bevolking is besmet, en van die besmette mensen is er slechts 1 % dat zware symptomen heeft. Dus heel de maatschappij blijven stilleggen is wel lichtelijk overdreven.

 • Eddy Vanhove

  Wij hebben hier gelukkig KLEURENCODES waardoor dit bij ons niet mogelijk zal zijn! Wanneer schieten onze verantwoordelijken eindelijk wakker? Gaan we opnieuw 6 weken pre-teaching doen vanaf 1 september? Het is om de schoolstart te redden niet 5 na 12, maar spijtig genoeg al half 1 voorbij.