Foto huilend migrantenmeisje is World Press Photo

De foto van de Hondurese kleuter Yanela Sanchez is de persfoto van het jaar. Het meisje huilde wanneer haar moeder gearresteerd werd door Amerikaanse grenswachters in McAllen, Texas.
AP De foto van de Hondurese kleuter Yanela Sanchez is de persfoto van het jaar. Het meisje huilde wanneer haar moeder gearresteerd werd door Amerikaanse grenswachters in McAllen, Texas.
Een huilend meisje aan de grens van de Amerikaanse fotograaf John Moore is uitgeroepen tot World Press Photo van het jaar. De Nederlandse prins Constantijn reikte de prestigieuze fotoprijs vanavond uit tijdens een awardshow in Amsterdam. 

De World Press Photo van het jaar laat het Hondurese meisje Yanela Sanchez zien bij de Mexicaans-Amerikaanse grens terwijl haar moeder wordt gefouilleerd door de grenspolitie. Hoewel de peuter en haar moeder niet zoals vele anderen uit elkaar werden gehaald, deed de foto veel stof opwaaien over het migrantenbeleid van president Donald Trump. John Moore werkt voor Getty Images en fotografeert sinds 2008 over de immigratie- en grenskwesties. De jury prees vooral de details op de foto.

Met de serie The Migrant Caravan sleepte de Nederlandse fotograaf Pieter Ten Hoopen de eerste World Press Photo Story of the Year in de wacht. De foto's vertellen over een karavaan van zo'n zevenduizend Midden-Amerikaanse vluchtelingen, onder wie zeker 2300 kinderen, naar de grens met Amerika.

Tijdens de jaarlijkse World Press Photo-wedstrijd, die voor de 62e keer plaatsvond, worden de beste foto's van het afgelopen jaar gekozen, in meerdere categorieën. Dit jaar zijn in totaal 78.801 foto's ingezonden, door 4738 fotografen uit 128 landen.

Vanaf zaterdag zijn de winnende persbeelden te zien in De Nieuwe Kerk Amsterdam. Daarna reist de tentoonstelling de wereld rond en worden in 100 steden en 45 landen vier miljoen bezoekers verwacht.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Het opsluiten en uiteenrukken van ouders en kinderen was een regelrechte schande waarbij Trump de hele rechtgeaarde wereld over zich heen kreeg. De maatregel heeft het dan ook niet lang standgehouden. Dat zoiets kon plaatsvinden in een beschaafd westers land tart elke verbeelding. Zelfs de minister van Binnenlandse Veiligheid heeft er zoveel gewetenswroeging aan overgehouden dat ze deze week uit de Trumpregering is gestapt.

 • Bruno Weymeis

  Dit is zeker en vast geen mooie foto maar een politiek statement!

 • Markos Botsaris

  Dit is inderdaad schrijnend maar stop aub met ons het falende migrantenbeleid alsnog in de strot te rammen.

 • Johannes Smikkelson

  Die weent omdat ze niet thuis is, niet omdat ze het land niet in mag, daar heeft die geen besef van. Kinderen wenen ook wanneer ze geen snoep krijgen in de supermarkt. Maak daar ook maar een foto van.

 • Paul Boutsen

  Een mooi staaltje van framing, een klein lief meisje dat huilt als haar vader opgepakt wordt en gefouilleerd wordt. Neem eens een foto van een migrant die opgepakt wordt nadat hij heeft ingebroken heeft en met de buit op zak. Maar dat is dan weer niet politiek correct, dus liever een klein lief meisje, of beter nog een jammerend oud vrouwtje.

Video