Folterpraktijken bezoedelen imago VS

Twee dagen geleden verzette Bush zich nog tegen het voorstel om de verdrinkingstechniek waterboarding af te schaffen.
UNKNOWN Twee dagen geleden verzette Bush zich nog tegen het voorstel om de verdrinkingstechniek waterboarding af te schaffen.

Het systematisch gebruik van folterpraktijken om inlichtingen te verkrijgen van Guantanamo-gevangenen heeft het imago bezoedeld van het Amerikaans gerechtelijk apparaat. Voor de bondgenoten van Washington was het zelfs voldoende om zich afzijdig te houden in de oorlog tegen het terrorisme. Dat blijkt uit een rapport van Human Rights First, een Amerikaanse mensenrechtenorganisatie. "De aandacht gaat niet meer uit naar het veronderstelde misdadig gedrag van de aangeklaagde, maar naar het ongerechtvaarigde optreden van degenen die hen ondervragen", geeft het document aan.

Waterboarding
Het rapport is gepubliceerd twee dagen nadat de Amerikaanse president George W. Bush zijn veto heeft gesteld tegen een tekst die de CIA verbiedt de verdrinkingstechniek waterboarding te gebruiken. Human Rights First roept de Verenigde Staten op de integriteit van het Amerikaans gerechtelijk systeem weer in te voeren. (afp/svm)