Flitspaal die te luidruchtige voertuigen bekeurt op komst

In Genève kunnen binnenkort niet alleen auto's worden geflitst die een snelheidsovertreding begaan, maar ook voertuigen die teveel lawaai maken. Doel: autopatsers en motorrijders bekeuren met dikke sport-uitlaten.

Het parlement van het Zwitserse kanton wil bestuurders van auto’s straffen die te veel lawaai maken. Hiervoor wordt nu een apparaat ontwikkeld waarmee het volume van de voertuigen kan gemeten worden terwijl ze voorbijrijden, een soort ‘geluidsflitser’.

Verkeerslawaai is de op een na zwaarste vorm van milieubelasting, na luchtvervuiling, zo motiveerde het parlement de opdracht. Zestig procent van de bevolking van Genève lijdt onder verkeerslawaai. Het kan hartziekten en diabetes verergeren. Volgens de grondwet van het kanton Genève hebben de inwoners recht op een gezonde leefomgeving.

Het parlement gaf de regering daarom opdracht een ​​apparaat te ontwikkelen dat het volume van voorbijrijdende voertuigen kan detecteren en het voertuig zal flitsen als een geluidsdrempel wordt overschreden. De politie kan vervolgens boetes uitdelen voor de overschrijding van de nog vast te stellen limiet. 

De boetes zijn nog niet voor morgen. Het zal nog twee tot vier jaar duren voordat het apparaat klaar is.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sven Missorten

  Zelfs sommige sportmotoren met orignele uitlaten gaan geflitst worden. Als je die tegen redline aan duwt maken die een hoop herrie, laten we hopen dat ze de limiet een beetje redelijk houden!

 • Robert Van Garderen

  Binnenkort mag niets meer. Sukkels

 • bax peter

  Eindelijk....gedaan met dat gebrul van die Harley's die als ze aan een terras passeren eens effe volgas moeten geven.

 • Bryan Van Cakenbergh

  Het is voor de veiligheid vooral bij de motorrijders

 • Jan van der Zalm

  De mensen die dit belachelijk vinden moeten bij mooi weer maar eens een dag op mijn balkon komen zitten, bij mooi weer Motoren en auto,s met van die brulpijpen, dan praten ze wel anders Gelijk in beslag nemen en een fikse boete, leren ze het wel af