Firenze deelt boetes uit aan snackende toeristen: tot 500 euro voor broodje op straat

AFP
Firenze gaat de strijd aan met snackende toeristen in het historische centrum. Wie al snackend betrapt wordt met een broodje, pizza of andere lekkernij in de verkeerde straat, riskeert een boete van 150 tot 500 euro. 

Het gaat om vier straten in de binnenstad, de Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano and Via della Ninna. Het snackverbod geldt op piekmomenten (van 12.00 tot 15.00 uur ’s middags en van 18.00 tot 22.00 uur ‘s avonds). "Respecteer de bewoners, handelaars en werkers van deze straat", staat in het Engels en Italiaans te lezen op een poster die eetzaakjes in de betreffende straten hebben opgehangen.

Handgemeen

Vanwege een gebrek aan banken, kiezen toeristen er vaak voor hun hapje op de stoep op te eten, of in portieken van woningen of winkels, waarbij ze het afval bovendien vaak achterlaten. Het zorgt voor ergernis bij met name winkeliers. In augustus leidde dit nog tot een handgemeen tussen de eigenaar van een winkel en een Spaanse familie.

De nieuwe verordening blijft van kracht tot 6 januari 2019. Onduidelijk is of er ook extra mankracht wordt ingezet om de regel te handhaven. Vrijwilligers patrouilleren momenteel al door het centrum rond lunchtijd, maar zij mogen geen boetes opleggen.

Winkeliers in Firenze hangen deze poster op om snackende toeristen tegen te gaan.
Gemeente Firenze Winkeliers in Firenze hangen deze poster op om snackende toeristen tegen te gaan.

Het is niet de eerste keer dat Firenze in actie komt tegen snackende toeristen in de binnenstad. Burgemeester Dario Nardella liet stadswerkers vorig jaar zomer de trappen van kerken natspuiten, zodat mensen er niet op zouden zitten. Dit had niet het gewenste effect, aangezien de trappen door het warme weer snel weer opdroogden.

Vorig jaar werden picknickende toeristen in Firenze 'aangepakt'.
EPA Vorig jaar werden picknickende toeristen in Firenze 'aangepakt'.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  Ze mogen er ook wel eens iets doen aan de malafide winkeluitbaters. Wij waren er 3 jaar geleden. Te weinig wisselgeld teruggeven aan toeristen was er blijkbaar de normaalste zaak van de wereld, van in de crèmerie, tot de supermarkt, tot het souvenirwinkeltje. De eerste keer denk je nog aan een onschuldige vergissing, maar na een week... Nu, ik kan me voorstellen dat die hordes toeristen wel degelijk voor schade, overlast en frustratie zorgen, ze zijn niet allemaal even beleefd.

 • Piet Buggenhout

  Ze melken toeristen langs alle kanten in Firenze. Verschillende straten mag je niet inrijden tenzij je er woont, de zogenaamde ZTL zones. Maar de borden staan op plaatsen waar je niet kunt omkeren, dus al wie die straten niet kent krijgt maanden later de rekening in de bus

 • Gino Denil

  Men kan in die stad niet overal banken zetten. Het zou de schoonheid trouwens ontsieren. Te veel toeristen die uitblinken in luiheid en gebrek aan respect is het probleem. Men is daar overal op wandelafstand van de Arno rivier. Aan de overkant ligt een groot paleis en park. Langs de overs en aan de overkant is er wel plaats om rustig wat te eten. En de rommel overigens te dumpen in vuilbakken of terug mee te nemen.

 • Ludovic De Beuckeleer

  als men de toeristen niet tege moed wil komen , blijf er dan weg , ze zullen smeken om terug te komen.

 • Louis Holmes

  Genoeg vuilbakken voorzien? Men zou tot de laatste vuilbak moeten wegdoen, ik versta dat niet: als je met je rommel toekomt kan je ook met je rommel terug vertrekken? Je kan je daar toch op voorzien? Vuilbakken trekken rommel aan.