Finse premier: “Er zal meer tijd nodig zijn voor een brexitakkoord”

De Finse premier Antti Rinne Rinne deed zijn uitspraken in Helsinki na een onderhoud met de toekomstige Europese president Charles Michel.
EPA De Finse premier Antti Rinne Rinne deed zijn uitspraken in Helsinki na een onderhoud met de toekomstige Europese president Charles Michel.
De Europese Unie zal meer tijd nodig hebben om met Groot-Brittannië een onderhandeld akkoord over de brexit te vinden. Dat heeft de Finse premier Antti Rinne gezegd. Hij suggereert dat er na de Europese top van donderdag en vrijdag bijkomende gesprekken nodig zullen zijn. De Britse premier Boris Johnson wil koste wat het kost een akkoord uit de brand slepen op die top om te vermijden dat Groot-Brittannië op 31 oktober zonder akkoord de EU moet verlaten.

"Volgens mij is het praktisch onmogelijk om nog voor de top een akkoord te bereiken. We hebben meer tijd nodig om verder te onderhandelen na de top", aldus de Finse premier Rinne. Finland is momenteel EU-voorzitter. Rinne deed zijn uitspraken in Helsinki na een onderhoud met de toekomstige Europese president Charles Michel.

De tijd dringt: de Europese staats- en regeringsleiders komen donderdag en vrijdag in Brussel samen om zich te buigen over het brexit-dossier. Centrale vraag daar is of en hoe er een no deal-scenario kan vermeden worden.

Als Boris Johnson er in slaagt een akkoord te bereiken, wacht hem nog de zware taak het Britse parlement te overtuigen van dat akkoord. Het Britse parlement is diep verdeeld over de kwestie. Het parlement heeft in het verleden verschillende plannen van voormalig Brits premier Theresa May afgewezen. Het parlement komt op 19 oktober samen in een bijzondere zitting.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Didi Bellens

  Ze hebben al meermaals uitstellen ontvangen, dus 31 oktober moet het stoppen, akkoord of niet. En misschien ook eens nadenken om te stoppen met het hele Europa gedoe, want dit heeft ons niets anders dan VEEL GELD gekost en blijft VEEL GELD kosten.

 • DIRK VANGOSSUM

  @Marc Linden Het is UK die niet klaar is, niet omgekeerd. Ook europasceptici houden zich best aan de feiten....

 • Marc LInden

  stelletje luiaards. jullie hebben veel teveel tijd gehad. stop met Europa

 • Georges Vande Velde

  En nog meer geld ! Bende zeveraars !

 • Luc Van Hoef

  Meer tijd ? Ze zijn al jaren aan het palaberen betreffende de Brexit ! Bezigheidstherapie waarschijnlijk om hun royaal loon en onkostenvergoedingen te verantwoorden ! Bende sukkels