Finse premier dient ontslag regering in

De Finse premier Antti Rinne.
via REUTERS De Finse premier Antti Rinne.
De Finse premier Antti Rinne heeft dinsdag het ontslag van zijn regering ingediend bij president Sauli Niinisto. Hij was amper zes maanden aan de macht. Het ontslag komt er nadat een van de vijf partijen van Rinnes coalitie, de Centrumpartij, zijn steun aan de regeringsleider had opgezegd. 

De regeringscrisis draaide rond een sociaal conflict bij postbedrijf Posti Group Oyj, in handen van de Finse overheid. Parlementsleden waren kwaad omdat ze vreesden dat Rinne het parlement had misleid over zijn rol in de onderhandelingen. Rinne zou gebroken hebben met de traditie dat de politiek niet tussenkomt in zulke onderhandelingen. 

Loonschaal

700 medewerkers van Posti zouden in een lagere loonschaal terechtkomen, waarop het werk 17 dagen lang werd neergelegd. Die staking eindigde vorige week. De bevoegde minister, de sociaaldemocrate Sirpa Paatero, moest vorige week opstappen.


In de nacht van maandag op dinsdag waren er nog gesprekken van de laatste kans, maar daar zegden de parlementsleden van de Centrumpartij hun vertrouwen in Rinne op. De premier kon wel nog op de volledige steun rekenen van zijn sociaaldemocratische partij. 

De Centrumpartij maakte duidelijk dat ze niet tevreden is met de persoon van Rinne, maar dat ze de huidige coalitie niet wil opbreken. Zowel Rinnes sociaaldemocraten als de Centrumpartij liggen namelijk achter op de nationalistische Finse Partij, de vroegere Ware Finnen. Ruim een op de vijf Finse kiezers zou nu stemmen voor die laatste partij. 

Rinnes partij SDP zal nu een nieuwe kandidaat-premier moeten aanstellen, die een regering moet vormen.

Finland is nog tot eind dit jaar EU-voorzitter. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.