Finland voor derde keer op rij gelukkigste land ter wereld, België op twintigste plaats

Het Noorderlicht boven Lapland in het noorden van Finland, het gelukkigste land ter wereld.
REUTERS Het Noorderlicht boven Lapland in het noorden van Finland, het gelukkigste land ter wereld.
Finland is voor de derde opeenvolgende keer uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Dit meldt een VN-rapport dat vrijdag is gepubliceerd. België staat pas op de twintigste plaats, twee plaatsen lager dan vorig jaar. 

Volgens het jaarlijkse World Happiness Report is Finland het gelukkigste land ter wereld, voor Denemarken en Zwitserland. Onze noorderburen staan op plaats zes. De resultaten verrassen in het buitenland, dat Finland beschouwt als een land met donkere winters bevolkt door stille en suïcidale mensen. De Finse bevolking geniet echter van een uitzonderlijke levenskwaliteit, een hoog veiligheidsniveau en enkele van de beste openbare diensten ter wereld. Het ongelijkheidspercentage behoort ook tot de laagste van de OESO-landen.

Vragenlijst

Om de lijst op te stellen worden mensen uit 156 verschillende landen gevraagd een reeks vragen te beantwoorden. Deze gaan over de perceptie van hun kwaliteit van leven. Er wordt hierbij rekening gehouden met het bruto binnenlands product, de sociale bijstand, individuele vrijheid en het niveau van corruptie. Op de voorlaatste en laatste plaats bevinden zich Zuid-Soedan en Afghanistan, twee landen waar al jaren oorlog woedt.

Het rapport over 2020 is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld in 2018 en 2019 en houdt dan ook geen rekening met de uitzonderlijke maatregelen die verschillende landen hebben genomen om de pandemie van het nieuwe coronavirus in te dammen.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lucien Mertens

  Nochtans heeft België talloze regeringen om dat alles in goede banen te leiden en de burger waar te geven voor zijn vrijwel onbeperkt hoge belastingen, in zijn hoofdstad zijn zelfs 19 (negentien) burgemeesters dagelijks in de weer om alles op rolletjes te krijgen. Eigenlijk vrij onbegrijpelijk dus dat we pas op die twintigste plaats raken...toch!? Schitterende wegen en infrastructuur was ik nog even vergeten, nochtans vrij belangrijk voor een modern land in de twintigste eeuw.

 • Gunter Verleyen

  In Finland is de belastingdruk ook torenhoog maar de burger krijgt er heel wat voor in de plaats, in België krijg je een ambtelijk apparaatski en een hoop partijdictaturen

 • Emi De graeve

  wat zijn de criteria ? Finland is een dun bevolkt land met natuurverboden creatieve mensen. Bij ons is de bevolkingsdichtheid zo groot dat we elkaar beginnen te hinderen. Daar worden sommigen niet gelukkig van .

 • André Gijbels

  De belasting druk is zeer hoog hier , daar is de bevolking niet happy mee, overal LEZ maken, mijne auto mag daar niet meer komen of ik moet een dag pas kopen, en hij is picobelo onderhouden, ben ik happy, helemaal niet, ik voel mij aan alle kanten bestolen door de regering

 • Jean Minne

  Elk jaar gaan we achteruit op alle lijsten. Politici zouden zich de goeie vragen moeten stellen want zij zijn er verantwoordelijk voor. Maar het belangerijskte is.. de partij...