Financiële belangen brengen eerste kandidaat-eurocommissarissen al in de problemen

 Laszlo Trocsanyi, en Rovana Plumb
REUTERS Laszlo Trocsanyi, en Rovana Plumb
De kandidaat-eurocommissarissen uit Roemenië en Hongarije, Rovana Plumb en Laszlo Trocsanyi, zijn reeds voor de aanvang van de hoorzittingen in het Europees Parlement in de problemen geraakt. De commissie Juridische Zaken van het halfrond heeft immers geoordeeld dat er bij de twee kandidaten een financieel belangenconflict is gerezen.

De commissie Juridische Zaken screende de voorbije dagen de verklaringen die de 26 kandidaat-eurocommissarissen hebben ingediend over hun financiële belangen. Een meerderheid van de 25 leden kwam deze ochtend na discussies met Plumb en Trocsanyi tot de conclusie dat er geen positief advies kan afgeleverd worden voor deze twee commissarissen. 

Het uitblijven van het groene licht brengt de toetreding van Plumb en Trocsanyi tot de nieuwe Europese Commissie van Ursula von der Leyen meteen in de problemen. Sinds deze legislatuur geldt een positief advies over de financiële belangen immers als een "essentiële voorwaarde" voor de organisatie van de hoorzitting. Parlementsvoorzitter David Sassoli zal von der Leyen nu over de bezwaren tegen Plumb en Trocsanyi informeren. "Dit betekent dat de procedure is opgeschort. Het betekent niet noodzakelijkerwijs dat er nu automatisch een nieuwe kandidaat moet voorgesteld worden", zo luidde de eerste reactie van de Commissie op het nieuws. 

Stemming

Voor Plumb, een Roemeense socialiste die eurocommissaris voor Transport zou moeten worden, lijkt de situatie het meest penibel. Zij moest uitleggen waarom twee leningen ter waarde van bijna één miljoen euro niet in haar verklaring waren opgenomen. In een geheime stemming keerden 15 leden zich tegen haar kandidatuur. Zes leden steunden haar en twee kozen voor een onthouding.

Trocsanyi moest uitleg verschaffen over een advocatenkantoor dat hij had opgericht. De stemming was nipter: elf leden stemden tegen hem, negen voor en twee onthielden zich. Bovendien zou het belangenconflict enkel verband houden met de portefeuille (Uitbreiding) die von der Leyen hem had toegewezen, maar als oud-minister van Justitie in de conservatief-nationalistische regering van premier Viktor Orban bevindt de Hongaar zich ook politiek in de vuurlinie. 

Hoorzittingen

De hoorzittingen met de kandidaat-eurocommissarissen gaan aanstaande maandag van start en duren tot en met dinsdag 8 oktober. Tijdens die zittingen peilen de parlementsleden bij de toekomstige leden van het dagelijks bestuur van de Europese Unie naar hun onafhankelijkheid, Europese overtuiging, algemene bekwaamheid en kennis van hun portefeuille. Het Europees Parlement moet nadien de voltallige Commissie het vertrouwen schenken. De Commissie van von der Leyen moet normaliter aantreden op 1 november.

De voorbije drie legislaturen zijn er telkens kandidaten gesneuveld tijdens de hoorzittingen, maar het is de eerste keer dat er reeds voor de start van de zittingen kandidaten in de problemen raken omdat er financiële belangenconflicten worden gedetecteerd. "Een signaal van een verantwoordelijk Europees Parlement dat onbuigzaam is op ethisch vlak", vindt Frédérique Ries (MR).
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  Een Roemeen en een Hongaarse, de landen bij uitstek als het over liegen, bedriegen, stelen en frauderen gaat! Dat konden ze toch op voorhand weten! Wat een klucht!

 • Yves Van Rossem

  Oei, ze hebben het jobke nog niet en zijn al betrapt met sjoemelen ! Dat zijn nu de échte politiekers van vandaa.

 • Pieter Martens

  Tegen de Europese graaimaffia is niks te beginnen.

 • Nando Garcia Fernandez

  Goed gezegd Benny De Keyser

 • patrick morel

  En dan, de meeste die daar zitten hebben boter op hun hoofd. Graaiers moeten oordelen over graaiers, een Belgenmop.