Financieel schandaal nekt Spaanse ex-minister van Milieu

AFP
De vroegere Spaanse minister van Milieu Jaume Matas is wegens betrokkenheid in een financieel schandaal tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechtbank van Palma de Mallorca achtte het bewezen dat de conservatieve politicus tijdens zijn ambtsperiode als regeringsleider van de Balearen overheidsgeld heeft verduisterd. Volgens het gevelde vonnis mag de 57-jarige politicus ook tien jaar lang geen openbaar ambt meer uitoefenen. Bovendien wordt hem het protocollair aanzien als voormalig hoofd van de regionale regering van de Balearen ontnomen.

Matas staat centraal in een van de grootste corruptieschandalen in de jongere geschiedenis van Spanje. Hij zou zich bij een 100 miljoen euro duur prestigeproject rond de bouw van een sporthal op het vakantie-eiland Mallorca illegaal verrijkt hebben. Dit proces was een eerste rechtsgeding in de affaire.
 
Matas werd veroordeeld omdat hij volgens de rechter zijn toenmalige tekstschrijver op onrechtmatige wijze bijna een half miljoen euro uit de staatskas had betaald. De openbare aanklager had een gevangenisstraf van 8,5 jaar gevorderd wegens ambtsmisbruik, verduistering, bedrog en valsheid in geschrifte. Het vonnis kan volgens waarnemers een richtinggevend effect hebben voor andere processen die nog lopende zijn tegen Matas.
 
Ook schoonzoon Spaanse koning geviseerd
In verband met het schandaal op Mallorca werd ook een onderzoek gevoerd naar de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos. Iñaki Urdangarín, de echtgenoot van koningsdochter Cristina, wordt ervan verdacht als voorzitter van een stichting belastinggeld in eigen zak gestoken te hebben.
 
Matas stond van 1996 tot 1999 en van 2003 tot 2007 aan het hoofd van de regionale regering van de Balearen. Van 2000 tot 2003 was hij Spaans milieuminister in de regering van premier José María Aznar. Pere Cañellas, zijn voorganger als regeringsleider van de Balearen, moest zich eveneens in een corruptieproces voor de rechter verantwoorden. De conservatieve politicus werd echter vrijgesproken omdat de ten laste gelegde feiten verjaard waren.