Filmmakers zetten opnames stop uit protest tegen strenge abortuswet in Georgia

In de Amerikaanse staat werden onder andere films en series gedraaid als ‘Stranger Things’.
Netflix In de Amerikaanse staat werden onder andere films en series gedraaid als ‘Stranger Things’.
Verschillende filmmakers hebben hun opnames in Georgia stopgezet uit protest tegen de strenge abortuswet in de Amerikaanse staat. Actrices en schrijfsters Kristen Wiig en Annie Mumolo ("Bridesmaids") besloten om hun geplande komedie ‘Barb and Star Go to Vista Del Mar’ niet in Georgia te draaien. Dat meldt het Amerikaanse blad Variety. Ook televisieregisseur Reed Morano (‘The Handmaids's Tale’) maakte op haar beurt bekend geen scènes voor haar thrillerreeks ‘The Power’ te zullen opnemen in de staat. 

"Het voelt verkeerd aan om de show daar te produceren en belastingvoordelen te aanvaarden van een staat die een dermate streng abortusbeleid voert", verklaarde Morano op Instagram.

De Republikeinse gouverneur van Georgia tekende onlangs een nieuwe wet, die abortus verbiedt van zodra er bij het embryo een hartslag wordt waargenomen, wat al mogelijk is vanaf de zesde week van de zwangerschap. De zogenaamde "Heartbeat Bill" voorziet uitzonderingen om medische redenen. Voor de slachtoffers van verkrachting of incest worden geen uitzonderingen toegestaan.

Georgia is de laatste jaren uitgegroeid tot een erg populaire plaats voor televisie- en filmopnames dankzij vele belastingvoordelen en andere lokmiddelen. In de Amerikaanse staat werden onder andere films en series gedraaid als ‘Baby Driver’, ‘Ant-Man’ en ‘Stranger Things’.

AP

Gisteren werd overigens in verschillende Amerikaanse steden, waaronder Washington, gedemonstreerd tegen nieuwe en strenge abortuswetten die recent in diverse staten werden ingevoerd. Vooral Alabama gaat erg ver door alle abortussen te verbieden (tenzij het leven van de moeder in gevaar is), maar ook Mississippi, Ohio en Kentucky voerden een strikt beleid in. 

AFP
AFP
AP
AP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  The south zal altijd 'poor' zijn. Goed initiatief van de filmwereld. Maar uiteindelijk gaat het om info, bereikbaarheid en betaalbaarheid van contraceptiva. Voorkomen is beter dan genezen. Dat lees ik veel te weinig.

 • Stijn Nuytens

  Terwijl het eigenlijk zo simpel is als anti-conceptie middelen gebruiken en verantwoordelijkheid nemen bij zwangerschap ipv. een potentieel leven te ontzeggen.

 • guido Bervoets

  Het protest zwelt aan en dat is een goede zaak. Protesten zoals deze brengen veel imagoschade toe aan de staat en als ze ergens al gevoelig voor zijn is het wel dat. Soms duurt het een tijdje eer men door heeft dat men in een extreem fundamentalistisch repressief regime is verzeild geraakt - dat gebeurt altijd beetje bij beetje - en dan wordt het tijd om op te treden. Het besef begint te komen bij de Amerikanen dat het zo niet verder mag.

 • peter colson

  Gaat Trump dat voelen? De opnames worden enkel verlengd, de film verschijnt later in de bioscopen en brengt veel later geld op voor de filmindustrie. Als ik naar de kwaliteit en inhoud van de Amerikaanse film kijk, dan is daar toch niets mee verloren. Het is al zeer lang geleden dat ik een "kaskraker" nog een goeie film vond.