Film Wilders verplicht politici publieke optredens te melden

Geert Wilders.
Geert Wilders.

Alle Tweede Kamerleden moeten vanaf vandaag hun publieke en mediaoptredens vooraf melden bij de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb). Zo kan die de informatie doorgeven aan de politie voor een eventuele betere beveiliging van de Kamerleden. Dat zegt een woordvoerder van de NCTb naar aanleiding van berichtgeving in de krant De Telegraaf.

Dreigingsniveau
De maatregel komt er na het hogere dreigingsniveau door de 'actualiteiten in brede zin', zegt de woordvoerder. Daarmee verwijst hij onder meer naar de commotie rond de aangekondigde antikoranfilm van Geert Wilders.

Preventief
De NCTb verstuurde dinsdag een brief aan de beveiligingsambtenaren van de Eerste en de Tweede Kamer. Die hebben de fracties over de maatregel geïnformeerd. Daarin staat volgens de krant dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de film gevolgen zal hebben naar de publieke optredens van Tweede Kamerleden. "Toch wenst de NCTb in preventieve zin een aantal acties voor te bereiden", zou staan in de brief.

De NCTb zou met de informatie van de Kamerleden inschatten in of het nodig is extra beveiliging in te stellen. Het is niet zo dat alle Kamerleden permanent extra beveiliging krijgen. De meldingsplicht wordt rond verkiezingstijd ook gebruikt. Kamerleden moeten dan op een enigszins vergelijkbare manier informatie geven over hun externe bezigheden. (novum/ka)