Film Wilders online

De Nederlandse politicus Geert Wilders heeft zijn anti-Koranfilm Fitna op het internet gezet. Hij toont zeer schokkende beelden van slachtoffers van terroristische aanslagen, gelardeerd met verzen uit de Koran.

De langverwachte film verbeeldt de mening van Wilders dat de Koran een fascistisch geschrift is. De politicus bepleit een stop van de 'islamisering' en het verdedigen van de Nederlandse vrijheden.

Hoogleraar islam Maurits Berger vindt de film echter geen belediging en zelfs geen provocatie voor de moslims. Berger zou het "bijzonder overdreven" vinden als de moslimwereld om deze film zou gaan demonstreren. Ook massapsycholoog Erwin Seydel verwacht in Nederland geen grote onrust onder de moslims.

Inhoud
De film, die te zien is op de website liveleak.com, toont onder andere cineast Theo van Gogh, die luchtig spreekt over een mogelijke aanslag op zijn leven. Vervolgens verschijnen beelden van Mohammed B. en krantenkoppen over de moord op Van Gogh in 2004. Tussendoor zijn ook opruiende imams te zien.

Onder het kopje 'Nederland in de toekomst?' worden beelden getoond van onder meer homo's die worden opgehangen, bebloede kinderen en een volledig gesluierde vrouw die een nekschot krijgt. Vervolgens verschijnen er tal van krantenkoppen in beeld, zoals 'Islamisten uit op machtsovername', 'De hel zal losbarsten', 'Ankara wil hier Turks in de klas' en 'Bijna helft Marokkanen antiwesters'.

Op het einde wekt de prent even de indruk dat er een pagina uit de koran wordt gescheurd. Een hand neemt een pagina beet, waarna het beeld zwart wordt en er een scheurend geluid klinkt. "Het geluid dat u hoorde, was een pagina uit het telefoonboek", luidt de mededeling die vervolgens in beeld verschijnt. "Het is niet aan mij maar aan moslims zelf om de haatdragende verzen uit de koran te scheuren."

Vervolgens verschijnen er nog enkele teksten in beeld. "Moslims willen dat u ruimte geeft aan de islam, maar de islam biedt geen ruimte aan u. Van de overheid moet u respect hebben voor de islam, maar de islam heeft geen enkel respect voor u. De islam wil overheersen, onderwerpen en is uit op de vernietiging van onze westerse beschaving."

Het laatste beeld is een leeg boek met op de linkerpagina de Deense spotprent van de profeet Mohammed, waarin zijn tulband tevens een bom is. Na enkele seconden aftellen wordt een ontploffing gesuggereerd.

De film besluit met de zinnen: "In 1945 werd in Europa het nazisme overwonnen. In 1989 werd in Europa het communisme overwonnen. Nu moet de islamitische ideologie worden overwonnen. Stop de islamisering. Verdedig onze vrijheid."

Reactie Wilders
Wilders noemt Fitna een "nette film". Hij kan zich voorstellen dat moslims er niet opgezet mee zijn, maar hij benadrukt dat hij zich aan de feiten heeft gehouden. De film is volgens hem ook "duizend kilometer binnen de kaders van de wet".

Hij hoopt dat er geen rellen uitbreken. "Mijn film is niet bedoeld om rotzooi uit te lokken," zegt hij. Volgens hem kan de maker van een film trouwens nooit verantwoordelijk worden gehouden voor rellen of boycots.

Volgens Wilders zijn de beelden vooral bedoeld "om duidelijk te maken wat de gevaren van de Koran en de islam inhouden". "Minder islam is een keuze voor vrijheid." Hij hoopt dat de film leidt tot een discussie over de nadelen van de islam in Nederland en in het buitenland. Hij nodigt moslims expliciet uit daaraan mee te doen.

Hits
Binnen een uur na het verschijnen van de film was de Nederlandstalige versie al 75.000 keer bekeken. Voor de Engelstalige versie bleek op dat moment nog weinig interesse. Korte tijd later leken de kijkertellers het moeilijk te hebben; ze bleven steken op onwaarschijnlijke aantallen van respectievelijk 712.152 en 210.191. De websites van Geert Wilders en zijn partij zijn offline. De film staat inmiddels in delen op de videosite You Tube en is daar ook al tienduizenden malen bekeken. Op You Tube worden geen lange films vertoond, vermoedelijk is de film daarom in stukjes geknipt.
(anp/novum/sam/eb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN