Filipijnse vulkaan Taal spuwt nu ook lava uit, vrees voor "gevaarlijke uitbarsting”: mogelijk 300.000 evacuaties nodig

Getty Images
De vulkaan Taal, die op ongeveer 60 kilometer ten zuiden van de Filipijnse hoofdstad Manilla ligt, is vandaag uitgebarsten en spuwt lava. Eerder had de vulkaan al een gigantische kolom van as en rook van 15 km hoog uitgestoten. Minstens 24.000 mensen hebben hun toevlucht gezocht tot evacuatiecentra, terwijl honderden internationale vluchten zijn geannuleerd uit angst voor een dreigende explosieve uitbarsting. Mogelijk moeten 300.000 mensen worden geëvacueerd, zeggen de autoriteiten. Ondertussen heeft de vulkaanuitbarsting een slachtoffer gemaakt. 

Huizen en straten in de wijde omgeving zijn bedekt met een laag as. In Calamba is een man om het leven gekomen bij een verkeersongeval in een regen van as. Drie mensen raakten gewond, aldus de politie. Het Filipijnse instituut voor vulkanologie en seismologie waarschuwt voor een “gevaarlijke uitbarsting” die honderdduizenden mensen kan treffen. 

Scholen in het vulkaangebied, overheidsgebouwen en de Filipijnse effectenbeurs bleven vandaag uit voorzorg gesloten. De autoriteiten hebben al 45.000 mensen geëvacueerd, onder wie ook toeristen. Mogelijk zullen uiteindelijk zowat 300.000 inwoners voor het natuurgeweld moeten vluchten. Op de internationale luchthaven van Manilla zijn er “tot nader order” geen vluchten meer, liet de minister van Transport eerder weten.

Het alarmniveau voor de vulkaan is opgetrokken naar niveau vier, het op een na hoogste niveau. Dat wil zeggen dat er mogelijk de “komende uren of dagen een explosieve uitbarsting” komt. Afgelopen nacht registreerde het instituut naar eigen zeggen minstens 75 vulkanische aardbevingen.

De Taal wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië. Tot op heden zijn 35 uitbarstingen bekend, die hebben geleid tot meerdere dodelijke slachtoffers. Tegelijkertijd is hij een populaire toeristische bestemming wegens zijn schilderachtige kratermeer. Hij is de enige vulkaan ter wereld die gelegen is op een eiland in een meer. De laatste grote uitbarsting was in oktober 1977 en de dodelijkste eruptie was in 1911. Toen kwamen meer dan 1.300 mensen om het leven. 

De uitbarsting zorgt ook voor felle bliksems boven de vulkaan.
Getty Images De uitbarsting zorgt ook voor felle bliksems boven de vulkaan.
AP
EPA
Getty Images
De vulkaan Taal wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië.
REUTERS De vulkaan Taal wordt gezien als een van de gevaarlijkste vulkanen van Zuidoost-Azië.
via REUTERS
AP
REUTERS
AP
AP
Straten en huizen zijn bedekt met as.
EPA Straten en huizen zijn bedekt met as.
AP
EPA
AFP
REUTERS
EPA2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Rik Kleinmond

    Gelukkig is daar geen Lez zone,.

  • Denis Van den broeck

    Tegen de natuur begint er niemand !!!!!!!